ГоловнаПолітика

Продаж на аукціоні частини державних земель сприяє реформуванню земельних відносин, - нардеп

Сьогодні ці землі не приносять дохід державі, запевняє глава профільного комітету

Продаж на аукціоні частини державних земель сприяє реформуванню земельних відносин, - нардеп
Фото: news.pn

Ініціатива прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про продаж на відкритому аукціоні 1 млн га державної землі, яка сьогодні знаходиться фактично в тіньовому обороті, є важливим кроком у реформуванні земельних відносин на прозорих конкурентних засадах.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Ігор Бріченко.

Він підкреслив, що ініціатива прем'єра Яценюка стосується не селянських або фермерських наділів, а землі, якою неефективно володіє держава - не отримуючи справедливого доходу до держбюджету.

"У нас близько 10 мільйонів гектарів державної землі, а кошти до бюджету майже не надходять. Ця земля працює незрозуміло на кого, - на відміну від селянських паїв, які обробляються фермерами або агрокорпораціями. Ініціатива Арсенія Яценюка стосується суто державних угідь. Нехай не переймаються селяни, громади та агрофірми: їх землі нічого не загрожує. У власності українців залишаються ще десятки мільйонів гектарів угідь", - сказав народний депутат.

"Зараз державна земля здебільшого задіяна в корупційних схемах, і в цьому питанні треба наводити порядок. Пропозиція прем'єра - важливий перший крок до нових прозорих земельних відносин. Відносин, в яких з'явиться відкрита і справедлива ціна селянського паю і праці селянина", - підкреслив Ігор Бріченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram