ГоловнаКультура

ЮНЕСКО відмовляється визнавати "Херсонес Таврійський" російським

Крим не визнано російським в міжнародно-правовому розумінні цього питання

ЮНЕСКО відмовляється визнавати "Херсонес Таврійський" російським
Фото: sevastopolnews.info

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) не визнає, що музей-заповідник "Херсонес Таврійський" знаходиться під відповідальністю Російської Федерації.

Про це заявила постійний представник РФ при ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова, інформує "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні ЮНЕСКО не визнає. Було голосування в ООН, що наразі Крим не визнано російським в міжнародно-правовому розумінні цього питання... Україна виходить з того, що цей об'єкт культурної спадщини належить Україні, жодні російські закони там не діють, що де-факто не так", - заявила Митрофанова.

Вона також заявила, що з переходом під юрисдикцію РФ заповідник отримав кошти на проведення реставрації. Крім того, за її словами, директор заповідника регулярно направляє в ЮНЕСКО звіти.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін доручив внести "Херсонес Таврійський" у список культурної спадщини Росії. Україна ж має намір запропонувати ЮНЕСКО внести "Херсонес" у список об'єктів всесвітньої спадщини, що знаходяться під загрозою.

Заповідник "Херсонес Таврійський" - велика музейна і науково-дослідна установа. Загальна площа заповідника становить близько 500 га. Основа національного заповідника - музей, експозиція якого відображає дві історичні епохи - античний Херсонес і середньовічний Херсон. До складу заповідника входять стародавнє городище, ділянки унікальної сільської території міста, так звана хора, а також середньовічні фортеці Чембало і Каламіта.

Музейне зібрання налічує близько 220 тис. музейних предметів основного фонду та близько 20 тис. предметів науково-допоміжного фонду, які перебувають у сховищах музею.

"Херсонес Таврійський" включили до списку ЮНЕСКО у червні 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram