ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна і Росія скасовують обмеження на транзит вантажівок

Співробітники поліції тимчасово муситимуть охороняти російські фури 

Україна і Росія скасовують обмеження на транзит вантажівок
Блокирование российских фур в Житомирской области
Фото: facebook.com / Рух Автомайдан Житомир

Україна і Росія з 25 лютого скасовують обмеження на транзит вантажного автомобільного транспорту. Про це повідомив на засіданні уряду міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Він нагадав, що після того як в Україні почалося блокування російських вантажівок, Міністерство транспорту РФ вирішило обмежити пересування зареєстрованих в Україні вантажних автомобілів. У відповідь Україна була змушена призупинити російський транзит.

"Протягом останнього тижня ми вели активні переговори з громадськими активістами, пояснювали, що транзит не має кордонів. Ми говоримо не про російські товари, які йдуть територією України в Європу. Ми говоримо про євроазійський простір. Так сталося, що Боженько створив Україну географічно там, де вона розташована. І основні євразійські коридори проходять через Україну. Коли вантажі везуть із Європи в Китай, з Казахстану в Прибалтику - вони проходять через територію України. Коли фура з російськими номерами їде в Україну - це не означає, що там російський водій, що вона везе товари російського походження, що вона у власності росіянина", - заявив Пивоварський.

Він наголосив, що навіть в Україні десятки тисяч громадян працюють у сфері перевезень, зокрема працюють на російські компанії. Зараз вони фактично позбавлені можливості заробляти гроші.

Пивоварський також підкреслив, що 18 лютого Польща вже домовилася з Росією про співпрацю в питаннях транзиту, і якщо Україна не скасує своїх обмежень, то транзитні коридори просто перемістяться на північ - у Білорусь. "Що це означатиме для України? Питання концесійних доріг можна буде прибирати, тому що не буде достатнього потоку. Місцеві громади можуть забути про міні-готелі, ресторани та кіоски, які дають 5% акцизного податку до місцевих бюджетів", - пояснив міністр.

У зв'язку із цим він зазначив, що міністерство наполегливо рекомендує скасувати обмеження на транзит. "Міністерство транспорту Російської Федерації офіційно звернулося з пропозицією зняти всі обмеження, які воно ввело щодо українських вантажівок. Ми готові відновити дію тимчасових дозволів і з 00:00 25 лютого повернути в Україну транзит, який протягом останніх десяти днів практично був заблокований", - сказав він.

При цьому він попросив Міністерство внутрішніх справ забезпечити захист транзитних вантажівок, у тому числі на російських номерах.

Заперечень з боку інших міністрів і прем'єра Арсенія Яценюка на слова Пивоварського не було.

Нагадаємо, що з 1 лютого припинили в'їзд російських вантажівок на територію Польщі. Після цього транзит з Росії в Європу переорієнтувався на кордон України зі Словаччиною та Угорщиною.

Однак у відповідь в Україні почалася громадянська акція блокування фур російських перевізників. Незабаром після цього Росія заборонила рух вантажівок з України через свою територію. Україна також ввела офіційну заборону на транзит російських фур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram