ГоловнаСвіт

Фунт рекордно впав після виступу мера Лондона за вихід з ЄС

З початку року британська валюта втратила щодо долара вже більш як 4%

Фунт рекордно впав після виступу мера Лондона за вихід з ЄС
Фото: news.tut.by

Курс британського фунта стерлінгів досягнув у понеділок, 22 лютого, рекордного за останні сім років падіння після того, як мер Лондона Борис Джонсон висловився за вихід Британії з Європейського Союзу.

Про це повідомляє ВВС.

Як зазначається, фунт дешевшає стосовно всіх 16 основних світових валют.

Під час торгів британська валюта знижувалася до долара на 2,1% - до значення 1,4102 долара за фунт - після чого курс трохи виріс.

Останній раз так стрімко фунт подешевшав у березні 2009 року.

Побоювання можливого виходу Британії з ЄС - так званого Brexit - штовхають фунт стерлінгів вниз з початку року, і за цей час він вже втратив щодо долара більш як 4%.

Стосовно євро фунт впав менше - на 1,2%, до 1,2774 євро за фунт.

Експерти припускають, що ця тенденція збережеться до референдуму.

"Сьогоднішнє ослаблення означає, що побоювання можливого виходу Британії з ЄС посилилися, коли стало ясно, що реакція на нову угоду з ЄС виявилася більш неоднозначною, ніж на те сподівався прем'єр-міністр Кемерон", - висловив думку провідний економіст RBC Capital Markets Сем Хілл.

"Я не думаю, що інвестори налаштовані погано або добре стосовно виходу Британії з ЄС, їм не подобається невизначеність", - вважає головний економіст FxPro Саймон Сміт.

Експерти відзначають, що слабкий фунт допомагає британським експортерам і робить країну більш привабливою для туристів. Але імпорт стає дорожчим, б'ючи по споживачах і компаніях, які орієнтуються на іноземні товари.

Нагадаємо, 21 лютого мер Лондона Борис Джонсон заявив, що підтримує вихід Великобританії з Європейського Союзу, бо вважає, що членство в ЄС шкодить суверенітету Британії, а укладена прем'єром Девідом Кемероном угода з Брюсселем не принесе фундаментальних змін у відносинах з Брюсселем.

Як повідомлялося, британський прем'єр-міністр Девід Кемерон в суботу, 20 лютого, заявив, що забезпечив собі підтримку угодою, укладеною з лідерами Євросоюзу в Брюсселі, з боку членів свого кабінету. За підсумками його переговорів у Брюсселі про нові умови членства Британії в Європейському Союзі він призначив загальнонаціональний референдум щодо продовження членства Британії в ЄС.

Кемерон вважає, що вихід Британії з Євросоюзу буде для країни стрибком у невідомість.

Референдум про вихід Великобританії з ЄС відбудеться 23 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram