ГоловнаСвіт

У Бразилії видано ордер на арешт автора передвиборної кампанії президента Русеф

Під слідством у межах розслідування корупції у вищих ешелонах влади і держкомпаніях опинилися десятки людей.

У Бразилії видано ордер на арешт автора передвиборної кампанії президента Русеф
Плакат с Дилмой Русеф
Фото: EPA/UPG

Бразильська поліція видала ордер на арешт Жоао Сантани - автора і керівника кількох поспіль передвиборних президентських кампаній.

Як повідомляє euronews, 63-річний підприємець працював з нинішньою головою держави Ділмою Русеф, її попередником Лулою да Сілвою, консультував екс-президента Венесуели Уго Чавеса.

Сам Сантана, як повідомляється, зараз перебуває за кордоном.

Ордер виданий у межах нової, 23-ї, фази операції "Автомийка" - масштабного розслідування корупції у вищих ешелонах влади і державних компаніях.

Всього в операції задіяно близько 300 співробітників правоохоронних органів.

За даними деяких ЗМІ, поліцейські рейди, серед інших, були спрямовані на машинобудівний конгломерат Odebrecht.

Під арештом і під слідством опинилися вже кілька десятків великих чиновників і підприємців, зокрема функціонери державного нафтового гіганта Petróleo Brasileiro SA.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року в Бразилії проходили багатотисячні акції за імпічмент президента.

Хоча щодо Русеф не ведеться розслідування, багато бразильців покладають на неї відповідальність за найгіршу за останні 25 років рецесію. Крім того, Русеф звинувачується в порушенні законодавства про фінансову відповідальність у 2014 і 2015 роках. Голову держави звинувачують в тому, що її адміністрація використовувала податкові маневри з метою приховати дефіцит бюджету, уряд Бразилії свою провину заперечує.

3 грудня спікер нижньої палати бразильського Конгресу Едуард Кунья оголосив про запуск процедури імпічменту Русеф. Процедура імпічменту може зайняти кілька місяців.

25 листопада  під час розслідування корупції в державній нафтовій корпорації Petrobras були заарештовані високопоставлені соратники Русеф - директор бразильського банку BTG Pactual Андре Естевес і депутат від Партії трудящих (її представляє Русеф) Делсідіу Амарал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram