ГоловнаПолітика

У Раді виникли суперечки про існування коаліції

Вихід Радикальної партії з більшості забули узаконити.

У Раді виникли суперечки про існування коаліції
Фото: Макс Требухов

Вранці в п'ятницю голова Верховної Ради Володимир Гройсман офіційно оголосив про вихід фракції "Самопоміч" із коаліції. У четвер спікер зачитав заяву "Батьківщини" про вихід із парламентської більшості. Однак виявилося, що про вихід фракції Радикальної партії з коаліції офіційно оголошено не було. Це дало підставу декотрим політикам стверджувати, що коаліція юридично продовжує існувати.

У відповідь голова Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що апарат парламенту зареєстрував заяву фракції про вихід із коаліції ще 2 вересня 2015 року.

"Наші колеги розповідають про те, що нібито ми не вийшли з коаліції. Будь ласка, ось лист від 2 вересня на ім'я голови Верховної Ради Володимира Гройсмана про одностайне рішення фракції РП про вихід із коаліції... Цей мій лист зареєстровано того самого дня секретаріатом голови Ради", - сказав він, продемонструвавши відповідний документ від 2 вересня 2015 року зі своїм підписом і печаткою апарату парламенту від того самого числа, повідомляють "Українські новини".

Коаліція може існувати, допоки під документом про її створення є підписи 226 народних депутатів. Спікер парламенту офіційно оголосив про відкликання підписів тільки членами фракцій "Самопоміч" і "Батьківщина". У трьох фракціях - Блок Петра Порошенка, "Народний фронт" і Радикальна партія Олега Ляшка - разом 238 депутатів. Крім того, підписи декотрих депутатів, яких виключили із фракції "Самопоміч", наприклад Ганни Гопко, залишаються під коаліційною угодою.

Якщо протягом місяця з моменту юридичного розпаду коаліції нову більшість не буде сформовано, Президент отримає право розпустити парламент. Однак цим правом він може не скористатися. Петро Порошенко вже заявив, що розпустить парламент лише у крайньому разі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram