ГоловнаПолітика

Рада затвердила "безвізовий" закон про Агентство повернення активів

Депутати спробували привести український закон у відповідність до європейських норм.

Рада затвердила "безвізовий" закон про Агентство повернення активів
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада 261 голосом прийняла у другому читанні та в цілому останній законопроект із "безвізового пакета", зареєстрований під номером 4056.

Він вносить зміни до деяких законодавчих актів, мета яких - удосконалити принципи діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку й управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Проект закону розроблено на виконання рекомендацій Євросоюзу для приведення українського закону про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами у відповідність до європейського законодавства і директив Європейського Союзу.

Норми законопроекту надають Нацагентству повноваження з управління знайденим майном. Також планували повернути норму про створення спеціального фонду, в який будуть надходити активи, знайдені Національним агентством. Проте перед другим читанням профільний комітет прийняв рішення, що такий фонд не потрібен і запропонував проводити всі доходи і витрати Нацагентства через бюджет.

Також перед другим читанням було прийнято поправку, згідно з якою агентству відмовлено в праві займатися технологічною переробкою конфіскованих активів. За словами нардепа Єгора Соболєва, це зроблено, щоб не допустити повторення історії з нафтопродуктами Сергія Курченка.

Прийнятий законопроект також прописує безпосередньо в законі посадові оклади співробітників Нацагентства. Раніше планували, що їх розмір визначить Кабінет Міністрів.

Рада проголосувала за створення Агентства повернення активів 10 листопада 2015 року. Під час його розгляду із закону зникли важливі норми, на запровадженні яких наполягає Європейський Союз.

Нагадаємо, це Агентство буде центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Його голова призначається на посаду Кабінетом Міністрів на 5 років за результатами конкурсу. Одна і та сама людина не може займати посаду два терміни поспіль.

Основними функціями агентства стануть: аналіз статистичних даних та іншої інформації про активи; пошук, оцінка активів за зверненням правоохоронних органів; ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні; співпраця з іноземними державами щодо виявлення активів; роз'яснення правоохоронцям питань, пов'язаних з активами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram