ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Генпрокуратура РФ оскаржить відмову Інтерполу оголосити Ходорковського в розшук

В Інтерполі вважають, що переслідування екс-голови ЮКОСу політично мотивоване

Генпрокуратура РФ оскаржить відмову Інтерполу оголосити Ходорковського в розшук
Чайка
Фото: ngzt.ru

Генеральна прокуратура Росії має намір домагатися оголошення колишнього глави ЮКОСу Михайла Ходорковського у міжнародний розшук за лінією Інтерполу.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на генпрокурора РФ Юрія Чайку

Чайка заявив, що генпрокуратура "обов'язково" оскаржить рішення генерального секретаріату Інтерполу про відмову у включенні Ходорковського в міжнародний розшук. "Ми вживемо всі необхідні для розшуку заходи", - додав генпрокурор.

Колишнього голову ЮКОСу Михайла Ходорковського оголосили в міжнародний розшук за лінією Інтерполу у справі про вбивство мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова, скоєне у 1998 році.

Однак генеральний секретаріат Інтерполу відмовився включити Ходорковського до списку розшукуваних, вважаючи, що його кримінальне переслідування політично мотивоване.

Ходорковського заарештували у жовтні 2003 року за звинуваченням у розкраданнях і несплаті податків. У 2005 році його визнали винним у шахрайстві та інших злочинах. У листопаді 2013 року Ходорковський, не визнавши своєї провини, направив президенту РФ Володимиру Путіну прохання про помилування у зв'язку з сімейними обставинами. У грудні того ж року Путін підписав указ про помилування.

Однак у червні 2015 року офіційний представник Слідчого комітету Володимир Маркін повідомив про відновлення розслідування кримінальної справи про вбивство мера Нефтеюганська. За його словами, у справі з'явилися обставини, які "стали відомі слідству завдяки отриманій оперативній інформації". У грудні стало відомо, що Слідком РФ запідозрив Ходорковського у вбивстві.

Як стверджує слідком РФ, мотивом вбивства Пєтухова і Рибіна було те, що їхня діяльність суперечила інтересам ЮКОСу. Організувати вбивство Пєтухова нібито вирішили у зв'язку з вимогами до ЮКОСу з повернення прихованих від держави податків. Замах на Рибіна слідком пов'язує з ініційованими ним позовами до ЮКОСу щодо стягнення збитків, завданих незаконною діяльністю цієї нафтової компанії.

Ходорковський звинувачення на свою адресу відкидає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram