ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Захворювання на вірус Зіка в Україні виключене, - СЕС

Вірус передається виключно комарами роду Aedes

Захворювання на вірус Зіка в Україні виключене, - СЕС
Фото: EPA/UPG

Санітарно-епідеміологічна служба заявляє про відсутність небезпеки занедужати на вірус Зіка в Україні.

"Захворювання на такий вірус в Україні виключене", - повідомив начальник Київської СЕС Олег Рубан. За його словами, захворювання не передається від зараженої людини до здорової, вірус можуть переносити виключно комарі роду Aedes.

Рубан повідомив, що існує можливість завезення комах, які переносять хворобу, в Україну різними видами транспорту, однак кліматичні умови в Україні не дозволять їм поширити вірус.

СЕС не рекомендує українцям відвідувати країни, в яких поширені комахи, здатні переносити хворобу. Йдеться про 27 країн, зокрема країни Південної Америки й Африки.

"Громадянам України, які вже перебувають у країнах Південної Америки і Карибського басейну, слід враховувати, що вірус Зіка передається через укуси комарів Aedes aegypti, у зв'язку з чим наполегливо рекомендуємо активно користуватися репелентами (наносити що три години на шкіру й одяг), носити закритий одяг, що максимально покриває тіло, перебувати в приміщеннях, обладнаних протимоскітними сітками і кондиціонерами", - зазначають у СЕС.

Також рекомендують уникати відвідування парків, лісів, озер, а в разі появи перших симптомів захворювання (лихоманка, головний біль, кон'юнктивіт і т.д.), невідкладно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Нагадаємо, в США вперше зафіксували пeредачу вірусу Зіка статевим шляхом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram