ГоловнаСвіт

Лукашенко виявився найпопулярнішим світовим лідером в Україні

Позитивно ставляться до президента Білорусі 63% громадян

Лукашенко виявився найпопулярнішим світовим лідером в Україні

Президент Білорусі Олександр Лукашенко має найвищий рейтинг в Україні серед інших світових лідерів, свідчить січневе соцопитування групи "Рейтинг".

Позитивно ставляться до президента РБ 63% опитаних. Найбільше прихильників у Лукашенка - серед людей старшого віку, його популярність у пенсіонерів сягає понад 74%. Тоді як серед молоді (до 29 років) найбільшою підтримкою користується канцлер ФРН Ангела Меркель - 63% респондентів. У цілому за всіма віковими категоріями рейтинг Меркель становить 58%.

Президента Литви Далі Грібаускайте в Україні підтримують 51% опитаних. По 49% мають президент Польщі Анджей Дуда і президент США Барак Обама. До президента Франції Франсуа Олланда позитивно ставляться 40% опитаних, до президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва - 37%

10% респондентів досі позитивно ставляться до президента Росії Володимира Путіна. При цьому 80% заявили, що їхнє ставлення до російського лідера - негативне.

За останні чотири роки рейтинг Путіна в Україні знизився з 53% до 10%. Популярність Меркель - мінлива: у 2012 році вона становила 56%, потім підвищилася до 61%, у 2014 році впала до 51%, а зараз знову зросла. Позитивне ставлення до Обами в цілому залишалося незмінним, проте останнім часом трохи знизилося.

Сильно зросла кількість прихильників у Грибаускайте, яка займає відкрито проукраїнську позицію (з 36% до 51%), і Олланда, який бере участь у мирних переговорах щодо Донбасу (з 32% до 40%).

Ставлення до Лукашенка і Назарбаєва не змінюється.

Опитування у вигляді формалізованого інтерв'ю (face-to-face) проводилося 14-22 січня. Було опитано 2000 осіб у віці 18 років і старше.

Нагадаємо, що раніше інше опитування "Рейтингу" показало, що українці відчувають найтепліші почуття до Польщі і Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram