ГоловнаЕкономікаФінанси

Лагард заявила про загрозу зупинки програми МВФ для України

Фонд не задоволений темпами реформ і корупцією у країні

Лагард заявила про загрозу зупинки програми МВФ для України
Фото: EPA/UPG

Голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила, що програму фінансування України можуть зупинити.

"Я стурбована повільним прогресом, який демонструє Україна в поліпшенні державного управління, в боротьбі з корупцією й у зменшенні впливу корпоративних інтересів на політику. За відсутності помітних зусиль надати новий поштовх реформам в управлінні державою і боротьбі з корупцією, складно уявити, що підтримувана МВФ програма триватиме надалі і буде успішною", - йдеться в заяві МВФ, яку цитує РБК-Україна.

Лагард також заявила, що Україна ризикує повернутися до зразка провальної економічної політики.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2015 року Верховна Рада ухвалила податкові зміни, від яких, як стверджували українські чиновники, залежить виділення третього траншу. Але в середині січня представник Фонду Джеррі Райс заявив, що існують якісь "невирішені проблеми" для отримання Україною грошей.

21 січня президент Петро Порошенко зустрівся в Давосі з Крістін Лагард, після чого голова МВФ заявила, що рада МВФ може ухвалити позитивний висновок щодо другого перегляду кредитної програми і виділить Україні черговий транш. Однак незабаром після цього в Україні вибухнув гучний скандал, коли міністр економіки Айварас Абромавичус подав у відставку, звинувативши соратника Порошенка, одного з лідерів БПП Ігоря Кононенка у втручанні в роботу МЕРТ.

Перший транш МВФ становив 5 млрд доларів, його отримали в середині березня. Другий транш у розмірі 1,7 млрд доларів надійшов на початку серпня. Цього року Україна розраховувала отримати 5,8 млрд доларів від МВФ, на фонді зав'язані всі інші програми допомоги Україні від Заходу.

Україна ще жодного разу не змогла повністю виконати програму МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram