ГоловнаСвіт

Польща відновила розслідування загибелі Качинського

Глава міноборони Польщі вважає, що поновлене розслідування "допоможе повернути честь і гідність польській державі"

Польща відновила розслідування загибелі Качинського
Авиакатастрофа под Смоленском
Фото: telegraf.lv

Міністр національної оборони Польщі Антоні Мацеревич 4 лютого підписав документи, які роблять можливим відновлення розслідування Смоленської катастрофи, що сталася 10 квітня 2010 року.

Як повідомляє "Радіо Польща", за рішенням міністра в рамках Комісії державної авіації з розслідування авіакатастроф створено підкомісію, яка проведе нове розслідування катастрофи під Смоленськом.

Виступаючи до підписання документів перед присутніми, серед яких були також родичі жертв трагічної події, міністр оборони зазначив, що "масштаб Смоленської катастрофи був більшим, ніж індивідуальна, національна і державна трагедія".

"Це було пов'язано з тим, як тодішня влада поставилися до тих, хто загинув. Як насміхалися над ними, як кинули їх у найтрагічніший момент для польської держави, як за них не заступилися, віддаючи розслідування і слідство з ним пов'язане в чужі руки", - підкреслив Мацеревич.

Саму Смоленську катастрофу міністр оборони Польщі назвав "найбільшою трагедією з часів Другої світової війни в історії незалежної польської держави". "Потрібно також зазначити, що це була найбільша авіакатастрофа в історії польської авіації. За одну секунду тоді загинули представники всієї державної і національної еліти Польщі. Загинув президент Республіки Польщі професор Лех Качинський з дружиною, загинув останній президент Польщі у вигнанні. [Загинули] глави всіх родів збройних сил, міністри і сановники, відповідальні за безпеку польської держави", - зазначив Мацеревич.

"Я впевнений, що результати розслідування допоможуть нам наблизитися до правди, передати військовій прокуратурі матеріали і справедливо засудити відповідальних за цю страшну трагедію", - заявив міністр оборони Польщі.

За його словами, відновлене розслідування "допоможе повернути честь і гідність польській державі, яку в найважчі хвилини залишили її лідери".

До складу комісії з розслідування Смоленської катастрофи увійшла 21 особа. Її очолить інженер-конструктор Вацлав Берчинський, який вважав, що причиною розпаду літака став величезний тиск всередині його кабіни. Раніше Берчинський брав участь у роботах парламентської групи з питань розслідування Смоленської катастрофи.

Нагадаємо, наприкінці березня російським диспетчерам висунули звинувачення у справі про катастрофу літака Качинського.

Літак польського президента, на борту якого перебувало 96 осіб, в тому числі сам глава держави Лех Качинський, розбився під час заходу на посадку на аеродром Північний в умовах сильного туману і обмеженої видимості. Усі пасажири і члени екіпажу загинули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram