ГоловнаСвіт

Японія планує збити північнокорейську ракету з супутником

США і Південна Корея пообіцяли жорстко відреагувати на запуск ракети Пхеньяном

Японія планує збити північнокорейську ракету з супутником
Ракетный полигон в КНДР (Архив)
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Японії Ген Накатані (Gen Nakatani) віддав наказ про підготовку протиповітряної оборони країни до знищення північнокорейської ракети.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

З цією метою в бойову готовність приведено есмінці в Японському морі і берегові батареї зенітних комплексів Patriot. Віддано команду "бути готовим збити будь-яку північнокорейську ракету, яка загрожує Японії".

Оголошення підвищеної боєготовності пов'язане з наміром КНДР запустити свій супутник з використанням балістичної ракети. Пхеньян сповістив ООН про плани здійснити запуск до 25 лютого.

Південна Корея також пообіцяла, що її північний сусід "заплатить серйозну ціну" якщо зважиться на старт балістичної ракети з супутником, повідомляє Рейтер.

Зі свого боку США мають намір посилити санкції щодо КНДР у разі запуску космічного супутника. Такий крок Пхеньяну викличе "введення додаткових жорстких санкцій, забезпечуючи ретельне і суворе дотримання уже діючих", пояснив представник Держдепу США.

Різка реакція світової громадськості на плани КНДР щодо освоєння космічного простору пов'язана з тим, що використовувані для доставки супутника носії створено на основі балістичних ракет дальнього радіусу дії. Успішний запуск супутника означатиме просування Пхеньяну у технології доставки бойових зарядів на далекі відстані.

12 січня Центральне телеграфне агентство (ЦТАК) КНДР повідомило, що північнокорейські балістичні ракети відтепер можуть бути оснащені боєголовками з термоядерним зарядом. На початку січня повідомлялося, що такий заряд успішно пройшов випробування. Північнокорейський лідер Кім Чен Ин заявляв, що бомба необхідна його країні для захисту від ядерної загрози з боку США. Згодом США не підтвердили випробування КНДР водневої бомби.

У Радбезі ООН засудили ядерне випробування КНДР і пообіцяли підготувати "нову резолюцію, в якій буде прописано відповідні заходи".

КНДР стала ядерною державою у 2005 році. У 2006-му, 2009-му, 2013 роках північнокорейські військові випробували цей вид зброї, викликавши своїми діями засудження світової спільноти. У 2009 році Пхеньян вийшов із шестисторонніх переговорів щодо своєї ядерної програми, а в липні 2015-го влада КНДР заявила, що не зацікавлена в обговоренні замороження ядерної програми й односторонньої відмови від неї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram