ГоловнаСвіт

У США вперше зафіксували предачу вірусу Зіка статевим шляхом

Доти вважали, що вірус переносять комарі

У США вперше зафіксували предачу вірусу Зіка статевим шляхом
Фото: EPA/UPG

У США зафіксовано перший випадок поширення вірусу Зіка від людини до людини.

Про це повідомляє 112 Україна з посиланням на телеканал NBC.

Як сказано в повідомленні, захворювання виявлено в Далласі, штат Техас.

Імовірно, зараження вірусом сталося через статевий контакт. Наголошують, що контакт відбувся з людиною, яка відвідувала одну з країн з наявністю вірусу, оскільки в Далласі не виявлено випадків перенесення вірусу комарами.

Донедавна вважали, що захворювання укусами комарів провокує вроджені дефекти в дітей, які можуть призвести до порушень діяльності мозку і смерті. Особливу небезпеку вірус становить для вагітних жінок, у яких, як вважають експерти, він може спровокувати мікроцефалію плода. Це призводить до формування в новонароджених голови і мозку зменшених розмірів.

Нагадаємо, 1 лютого ВООЗ оголосила вірус Зіка загрозою світового масштабу.

Як повідомляли, спалах цього маловивченого захворювання зафіксували в травні 2015 року в Бразилії, після чого випадки інфікування виявили вже в 22 інших країнах і територіях. Цього тижня з'явилися повідомлення, що випадки зараження вірусом зафіксували в Європі.

Поширення вірусу супроводжувалося різким збільшенням кількості немовлят, що мають вроджені відхилення. Також є припущення про зв'язок вірусу Зіка із синдромом Гієна-Барре - аутоімунним захворюванням, що вражає нервову систему.

Вірус Зіка швидко поширюється, переносять його комарі. Вперше виявлений у макак резус в Уганді 1947 року в рамках роботи мережі моніторингу за лісовою формою жовтої лихоманки. 1952 року вірус виявили в людей в Уганді і Танзанії.

Симптоми захворювання схожі на симптоми інших арбовірусних інфекцій, таких як лихоманка денге: підвищена температура, шкірний висип, кон'юнктивіт, біль у м'язах і суглобах, нездужання і головний біль. Симптоми зазвичай слабко виражені і зберігаються протягом 2-7 днів.

Зараз найефективнішим захистом від вірусу Зіка вважають тільки запобігання укусам комарів: для цього рекомендують використовувати репеленти; носити одяг (переважно світлий), що максимально закриває тіло; використовувати москітні сітки; знищувати можливі місця розмноження комарів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram