ГоловнаСуспільствоВійна

Менендеса і Шибалових вигнали з "ДНР" (оновлено)

"Відповідальні громадяни" розгнівали "МДБ".

Менендеса і Шибалових вигнали з "ДНР" (оновлено)
Энрике Менендес

"МДБ ДНР" у вівторок "викликало на розмову" чотирьох засновників волонтерської організації "Відповідальні громадяни" на Донбасі. Зв'язок з ними на деякий час було втрачено. Йдеться братів Дмитра та Євгена Шибалових, Ольгу Коссе і донецького підприємця і відомого блогера Енріка Менендеса.

Після тригодинного допиту їх відпустили. "Братам Шибаловим і Енріку Менендесу наказано покинути територію "ДНР" у найкоротший термін. Їх видворяють. Ользі Коссе дозволено залишитися", - пише "Новая газета", якій вдалося зв'язатися з Коссе.

У ніч на 30 січня "МДБ" затримало лідера "Відповідальних громадян" Марину Черенкову.

Сьогодні Черенкова вийшла на зв'язок з Євгеном Шиловим, сказавши, що "МДБ" просить усіх членів волонтерської групи "з'явитися на розмову з приводу діяльності "Відповідальних громадян".

Туди пішли Шибалові, Коссе і Менендес. Незадовго до цього Менендес повідомив "Новой газете", що в "ДНР" можуть затримати будь-яку людину на 30 діб.

Оновлення. Шибалових і Менендеса видворили з "ДНР" на підконтрольну Україні територію вночі у вівторок, повідомив сам Менендес у своєму фейсбуці.

"Ми провели сім годин у МДБ... Наш офіс опечатано, а співробітників розпущено по домівках. Діяльність організації значною мірою паралізована. Весь автопарк, окрім машини, в якій нам дозволили покинути територію, арештовано. Ми вислані з території ДНР без права повернення на невизначений термін. Звинувачення офіційно пред'явлені не були, але натяк більш ніж зрозумілий", - повідомив він.

"Нас попросили написати заяви з принизливим для мене, як донеччанина, формулюванням "видворення". Важкою частиною було те, що нас залишили на нейтральній смузі вночі, коли КПП уже не працюють. У підсумку нас зустріли бадьорими автоматними чергами. Спасибі людям, які допомогли нам в'їхати. Це був не найприємніший час у нашому житті. В СБУ нас поїли чаєм і годували бутербродами", - додав Менендес.Нагадаємо, хвиля арештів почалася в Донецьку після підриву невідомими пам'ятника Леніну минулої середи, 27 січня. Сам пам'ятник уцілів, відламалася тільки частина постаменту.

За даними "Новой газеты", затримано десятки людей. Крім Черенкової, затримали, зокрема, відомого вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського.

"Відповідальні громадяни" розвозять по віддалених районах області продукти і ліки, марковані, до речі, як допомога від олігарха Ріната Ахметова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram