ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВООЗ вирішила оголосити вірус Зіка загрозою міжнародного масштабу

Країни повинні зосередитися на розробці і випуску вакцини проти цього вірусу

ВООЗ вирішила оголосити вірус Зіка загрозою міжнародного масштабу
ВОЗ
Фото: Wikipedia

На надзвичайному засіданні Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) 1 лютого прийнято рішення оголосити вірус Зіка загрозою, яка має міжнародний масштаб.

Про це інформує РБК-Україна, посилаючись на Reuters.

Згідно з повідомленням, це допоможе прискорити міжнародні дії та встановити пріоритети в дослідженнях вірусу.

За словами генерального директора ВООЗ Маргарет Чан, для подолання та боротьби з подальшим поширенням вірусу потрібні скоординовані міжнародні зусилля.

На думку голови ВООЗ, країни повинні зосередитися на розробці і випуску вакцини проти цього вірусу. Ситуація загрозлива, наводить її слова агентство epd.

Як повідомлялося, спалах цього маловивченого захворювання був зафіксований у травні 2015 року в Бразилії, після чого випадки інфікування були виявлені вже в 22 інших країнах і територіях. На цьому тижні з'явилися повідомлення, що випадки зараження вірусом були зафіксовані в Європі.

Поширення вірусу супроводжувалося різким збільшенням кількості немовлят, що мають вроджені відхилення. Також є припущення про зв'язок вірусу Зіка з вражаючим нервову систему аутоімунним захворюванням - синдромом Гієна-Барре.

Вірус Зіка - це поширений вірус, що переноситься комарами, який був вперше виявлений у макак резус в Уганді в 1947 році в межах роботи мережі моніторингу за лісовою формою жовтої лихоманки. Потім у 1952 році вірус був виявлений у людей в Уганді і Танзанії.

Симптоми захворювання схожі на симптоми інших арбовірусних інфекцій, таких як лихоманка денге: підвищена температура, шкірний висип, кон'юнктивіт, біль у м'язах і суглобах, нездужання і головний біль. Симптоми зазвичай слабко виражені і зберігаються протягом 2-7 днів.

У 2015 році було підтверджено, що вірус Зіка може призводити до розвитку мікроцефалії у немовлят (стан, при якому дитина народжується з патологічно маленькою головою).

Сьогодні найефективнішим захистом від вірусу Зіка вважається тільки попередження укусів комарів: для цього рекомендується використовувати репеленти; носити одяг (переважно світлий), що максимально закриває тіло; використовувати москітні сітки; знищувати можливі місця розмноження комарів.

Нагадаємо, 14 січня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила про закінчення епідемії лихоманки Ебола у Ліберії й у всій Західній Африці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram