ГоловнаПолітика

Нардеп Онищенко зірвав допит у НАБУ

Справа стосується заподіяння державі збитків на 500 млн гривень.

Нардеп Онищенко зірвав допит у НАБУ
Александр Онищенко
Фото: delfi.ua

Національне антикорупційне бюро не змогло в п'ятницю допитати депутата Верховної Ради Олександра Онищенка (група "Воля народу").

Як повідомив Українським Новинам співробітник НАБУ, детектив запросив Онищенка на допит, зателефонувавши йому, і депутат з'явився о зазначеній годині.

"Після того як детектив НАБУ за встановленим законом порядком роз'яснив йому (Онищенку) підстави для виклику, кримінальне провадження, в рамках якого його викликали для дачі показань свідків, порядок проведення допиту, процесуальні права та обов'язки свідка та кримінальну відповідальність, Онищенко заявив, що у зв'язку із засіданням парламенту він не має часу давати свідчення. Після чого самостійно залишив приміщення", - сказав співрозмовник.

НАБУ 4 грудня почало кримінальне провадження, в якому фігурує Онищенко. Про це стало відомо з ухвал судів, оприлюднених в Єдиному реєстрі судових рішень (знайти їх можна за номером кримінального провадження - 52015000000000002). З документів стало відомо, що справа стосується заподіяння державі збитків у розмірі понад 500 млн гривень під час видобутку природного газу у 2014-2015 роках компаніями, пов'язаними з Онищенком, за договорами про спільну діяльність з держкомпанією "Укргазвидобування".

Йдеться про ПрАТ "Пласт", ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Фірма Хас", ТОВ "Природні ресурси+" (усі - Київська область), ТОВ "Карпатнадраінвест" (Харківська область).

Одним з акціонерів компаній "Фірма Хас", "Природні ресурси+", "Надра Геоцентр" і "Карпатнадраінвест", згідно з Державним реєстром юридичних і фізичних осіб, є Онищенко.

Засновниками ПрАТ "Пласт" є дві кіпрські компанії - "Ведестіма Трейдинг лтд" і "Остексперт Лімітед".

Усі згадані в судовому визначенні компанії, крім ТОВ "Карпатнадраінвест", зареєстровані за однією адресою - місто Миронівка (Київська область), вулиця Леніна, 48.

Нагадаємо, журнал "Фокус" двічі включав Онищенка в рейтинг "200 найбагатших людей України": у 2011 р. (182 місце, статок - $37,7 млн) і у 2012 р. (179 місце, статок - $37,7 млн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram