ГоловнаПолітика

Українські політики не до кінця розуміють різницю між демократією і тоталітаризмом, - експерт

Між Луценком і Семераком виникла дискусія, чи вважають вони себе радянськими політиками

Українські політики не до кінця розуміють різницю між демократією і тоталітаризмом, - експерт
Фото: Макс Требухов

Політолог Віра Нанівська вважає, що основним завданням реформ в Україні має бути зміна системи влади. Про це вона заявила на круглому столі "Зміни в Конституцію і Мінські угоди" в Інституті Горшеніна.

Експерт зазначила, що Україна вже понад 20 років намагається змінити радянську систему влади на демократичну. "Метою реформ, які зараз впроваджує влада, якраз має бути зміна системи", - зазначила вона.

За її словами, проблема зміни системи полягає в тому, що більшість представників влади - вихідці з радянської системи.

"Політики недостатньо розуміють різницю між демократичним управлінням і тоталітарним. Функції - ті самі. Треба планувати, виконувати і контролювати, але контроль здійснюється радикально іншими способами", - додала вона.

Її репліку підхопив голова фракції БПП у парламенті Юрій Луценко, який був на круглому столі: "Я - родом із Радянського Союзу, всі політики родом звідти. Вони інфіковані. Я демократичний політик, але я також вчуся... Ще три роки тому я не знав, що таке децентралізація... "

Позицію Луценка не підтримав нардеп від "Народного фронту" Остап Семерак. "Я хочу, щоб кожен політик говорив за себе... Є різна ступінь інфікованості", - заявив він, додавши, що позиціонує себе як політика "Революції на граніті".

Нагадаємо, сьогодні на круглому столі в Інституті Горшеніна політики й експерти обговорювали Мінські угоди і процес реформування Конституції. Зокрема нардеп від "Самопомочі", віце-спікер Оксана Сироїд заявила, що поправки до Конституції в частині децентралізації не знаходять підтримки у Верховній Раді, оскільки вони були народжені не в Україні.

Зі свого боку лідер фракції БПП Юрій Луценко зазначив, що процес конституційних змін усе більше втрачає шанси на остаточне затвердження. На його думку, причиною цього є неконструктивна критика окремих політичних сил, які піаряться на цьому.

Нардеп від фракції "Народний фронт" Остап Семерак вважає, що Мінські угоди не ідеальні, але українська влада не змогла знайти нічого кращого для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram