ГоловнаЕкономікаБізнес

Металургія залишається основою української економіки, - експерти

ГМК у 2014 році виплатив 15 млрд гривень податків, а скільки IT-галузь - ніхто не знає

Металургія залишається основою української економіки, - експерти
Фото: www.poltava.pl.ua

Говорити про безперспективність гірничо-металургійного комплексу недоречно, це вкрай важлива галузь для України.

Такого висновку дійшли експерти, проаналізувавши стан української економіки після заяви президента України про те, що металургія більше не є такою пріоритетною галуззю, як, наприклад, агропромисловий комплекс, IT і ВПК, повідомляє minprom.ua.

За даними інформаційного порталу, металургія у всіх країнах світу є стратегічною галуззю промисловості. Саме тому зараз, в умовах глобальної кризи, металурги отримали державну підтримку в Китаї, Великобританії, Словаччині, Сербії, Італії, Франції, Австралії і т.д. Це і відтермінування екологічних платежів, і зниження рентної плати за видобуток залізної руди.

Голова об'єднання "Металургпром" підкреслив масштабність цього бізнесу: "Він (гірничо-металургійний комплекс - ред.) все ще дає левову частку робочих місць у промисловості, завантаження транспорту та енергетики, надходжень до бюджету і валютного прибутку. На гірничо-металургійний комплекс так чи інакше зав'язана половина української промисловості, і якщо він завалиться, то ні аграрії, ні айтішники українську економіку не врятують", - застерігає Олександр Каленко.

За даними видання, ГМК України посідає упевнене друге місце за генерацією валютного прибутку для економіки - навіть у нинішніх умовах найжорстокішої кризи. Валютні надходження від експорту металопродукції дозволяють уряду і Національному банку утримувати гривню від подальшого падіння. Яке, у свою чергу, загрожує політичними катаклізмами і колапсом всієї економіки країни.

Не менш важливо, що у разі зупинки гірничо-металургійного комплексу цим відразу скористаються конкуренти, у тому числі в РФ та невизнаному Придністров'ї.

АПК та IT не зможуть нести на своїх плечах ношу, яку несуть металурги, пише видання. Податкові відрахування українських металургів і гірників до бюджету обчислюються мільярдами гривень - лише у 2014 році вони виплатили майже 15 млрд грн. Тоді як ІT-галузь, яку Порошенко хотів би бачити у пріоритетах, залишається вкрай непрозорою.

"Потрібно відразу визначитися, як бути з приблизно 1 млн українців, які працюють у ГМК та суміжних галузях. Вони всі залишаться без роботи і без коштів до існування. А це, між іншим, половина всіх зайнятих у промисловості. Перевчити їх усіх на програмістів? Але кому вони будуть потрібні в такій кількості? Сьогодні чисельність зайнятих в ІТ-галузі оцінюється у 192 тис. осіб, в АПК - 628 тис", - повідомляє видання.

При цьому повідомляється, що про точну кількість відрахованих податків в IT точно сказати не може жодна статистика: офіційної інформації просто немає у відкритому доступі.

Генеральний директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк зазначає, що українські металурги ніколи не отримували від держави субвенцій, дотацій і преференцій. "Тому не зовсім зрозуміло, про які пріоритети йде мова. Але металургія грала і відіграватиме важливу роль в економіці України. Метал - це той товар, який сьогодні продається, він дає податки і робочі місця", - упевнений експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram