ГоловнаСвіт

У Молдові взяли штурмом парламент

Люди вимагають перевиборів.

У Молдові взяли штурмом парламент
Фото: moldovanews.m

Парламент Молдови в середу затвердив нову програму уряду, його склад і кандидатуру Павла Філіпа на посаду прем'єра країни. Це відбулося без попереднього обговорення, після того, як декілька партій відмовилися брати участь у пленарному засіданні. Навколо будівлі парламенту в Кишиневі зібралася багатотисячна акція протесту, учасники якої почали сутички з поліцією. До вечора протестувальники вийшли з-під контролю організаторів акції і увірвалися в будівлю парламенту. Вони прорвали кордон поліцейських і перебувають на другому поверсі, де розташовується зал засідань, повідомляє "Интерфакс".

Маніфестанти шукають депутатів у різних приміщеннях, вони виламали кілька дверей. Тим часом поліцейські пішли з будівлі, щоб не провокувати протистояння. У декількох правоохоронців, які опинилися на шляху протестувальників, забрали щити, кийки, каски й інше спецспорядження.

Протестувальники скандують: "Не поступимося!", "Вибори!", "Геть уряд!", "Геть парламент!", "Геть мафію!", "Перемога!", "До кінця!"

Тисячі учасників акції протесту залишаються на вулиці. Після закінчення робочого дня їх кількість збільшилася, до будівлі продовжують приходити люди.

Політична криза в Молдові триває з вересня 2015 року, коли в Кишиневі почалися мітинги протесту. Приводом для них послужила так звана "крадіжка століття" - скандал, що розгорівся ще навесні, пов'язаний  виведенням із трьох найбільших банків країни в офшори 1 мільярда доларів.

У 2016 рік Молдова вступила без уряду. 29 жовтня 2015-го діючий кабінет міністрів на чолі з прем'єром Валерієм Стрільцем було відправлено у відставку за результатами голосування в парламенті країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram