ГоловнаПолітика

Україну розсердила заява Польщі про мільйон біженців

Андрій Дещиця назвав маніпуляцією слова польського прем'єра у Європарламенті

Україну розсердила заява Польщі про мільйон біженців
Фото: www.dyvys.in

Слова польського прем'єра про "мільйон біженців з України" неадекватні, заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

19 січня на дебатах у Європейському парламенті прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло підкреслила, що Польща "прийняла близько мільйона біженців з України - людей, яким ніхто не хотів допомогти".

Дещиця розцінив цю заяву як маніпуляцію.

"Напевно, полякам зручно розповідати, що вони вже нібито мають проблеми з біженцями з України. Так просто використовується факт перебування українських трудових мігрантів у Польщі як противага аргументам у дискусії в рамках ЄС про прийом біженців", - сказав посол у коментарі "Укрінформу".

Насправді, вказав Дещиця, у Польщі легально перебуває близько мільйона трудових мігрантів з України, а не біженців.

"У Польщі немає біженців з України, а є трудові мігранти, які офіційно перебувають на території Республіки Польща, мають гарну репутацію, працюють на благо розвитку польської економіки і не отримують жодної соціальної допомоги від польської влади", - обурився дипломат.

Нагадаємо, за даними польського Управління у справах іноземців, у 2014 році в Польщі 2253 громадяни України подали клопотання про надання їм статусу біженця. Статус біженця у 2015 році надали двом громадянам України, 8 осіб отримали дозвіл на т. зв. толерантне перебування, 5 осіб отримали додатковий захист.

За даними Євростату, у 2014 році 247,4 тис. українців отримали посвідки на проживання в Польщі. У 2013 році ця кількість дорівнювала 237 тисячам.

Новий польський уряд виступає проти автоматичного розподілу квот на біженців між країнами ЄС і налаштований дуже скептично щодо прийому нелегальних мігрантів з півдня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram