ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

РПЛ РФ попросить Путіна подумати про можливість відставки Кадирова

Експерти вважають, що перше звернення правозахисників заледве чи обернеться відставкою голови Чечні.

РПЛ РФ попросить Путіна подумати про можливість відставки Кадирова
Кадыров
Фото: Предоставлено автором

Рада з прав людини при президенті Росії розглядає питання про підготовку доповіді Володимирові Путіну про висловлювання Рамзана Кадирова і його оточення.

Про це "Дождю" повідомив заступник голови РПЛ РФ Євген Бобров.

Рада попросить Путіна відреагувати на заяви Кадирова і розглянути варіант його відставки.

За словами Боброва, в РПЛ розробляють концепцію поведінки. Експерти аналізують опубліковані заяви.

"Ці дії, які розв'язують постійно агресію, вони, звичайно, неприйнятні, їм повинен дати оцінку президент", - вважає Бобров.

Правозахисник не виключив, що РПЛ також запропонує генпрокурору РФ Юрієві Чайці перевірити висловлювання представників Чечні на предмет ознак складу злочину: "Колеги дивляться, ми опрацьовуємо це питання".

Найжорсткішим варіантом реакції президента Бобров назвав зняття Рамзана Кадирова з посади голови Чеченської республіки. Втім, на його думку, після першого звернення відставка навряд чи буде.

"Швидше за все, на перший раз президент не відреагує, але помітки там собі зробить, що якщо і РПЛ конкретні дані висловлює, підкріплені доказами, то потрібно буде попросити генпрокурора перевірити в заявах ознаки складу злочину", - сказав він.

Голова Чечні Рамзан Кадиров у вівторок, 12 січня, сказав, що позасистемна російська опозиція намагається розхитати ситуацію в Росії замість того, щоб спільно з керівництвом держави шукати вихід із кризи.

"Представники так званої позасистемної опозиції намагаються нажитися на складній економічній ситуації. До таких людей потрібно ставитися як до ворогів народу, як до зрадників. У них немає нічого святого", - сказав він на зустрічі з журналістами в Грозному напередодні Дня російського друку.

Минулого тижня російські правозахисники та інші громадські діячі написали відкриту заяву про необхідність відставки Кадирова.

Нагадаємо, у вересні Кадиров зажадав "розібратися" із суддею, яка визнала екстремістською книгу із цитатами з Корану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram