ГоловнаСвіт

Ісламісти напали на військову базу в Сомалі

Бойовики заявляють про десятки вбитих військових.

Ісламісти напали на військову базу в Сомалі
Военнослужащие Африканского союза в Сомали
Фото: EPA/UPG

Бойовики ісламістського угруповання "Аш-Шабаб" у п'ятницю атакували військову базу в Сомалі і заявили про вбивство десятків солдатів.

Як повідомляє агентство Рейтер, зараз триває бій за контроль над базою Африканського Союзу.

Тісно пов'язане з "Аль-Каїдою" угруповання оголосило про захоплення бази, розташованої приблизно за 550 кілометрів на захід від столиці Сомалі Могадишо після того, як смертник протаранив ворота і в'їхав на територію частини. Бойовики також стверджують, що контролюють невелике місто Кіо-Кадо поблизу військового об'єкта.

В "Аш-Шабаб" заявили, що її бойовики вбили 61 кенійського солдата на базі Африканського Союзу, іншим військовим вдалося втекти. Міноборони Кенії натомість заявляє, що обидві сторони зазнали втрат, проте точні цифри поки що назвати на може.

Представник збройних сил Кенії сказав, що ісламісти атакували табір сомалійської армії, розташований поблизу кенійської бази.

"(Кенійські) війська (під егідою Африканського Союзу) перейшли в контратаку... Бої тривають... І число жертв з обох сторін невідоме", - йдеться в заяві кенійського полковника Девіда Обоньо.

Міністерство закордонних справ України засудило цю атаку. У повідомленні відомства зазначено, що Україна як ініціатор розробки Конвенції про безпеку персоналу Організації Об'єднаних Націй (1994 г.) і пов'язаного з нею персоналу закликає до негайного вжиття ефективних заходів для запобігання в майбутньому нападам на миротворчий персонал на території Сомалі і притягнення винуватців до відповідальності .

"Україна як непостійний член Ради Безпеки ООН підтримує активне обговорення Радою діяльності AMICOM і ситуації в Сомалі, а також заходи для посилення безпеки миротворців", - сказано в повідомленні.

"Аш-Шабаб" ("Молодіжний рух моджахедів") - радикальне ісламістське угруповання, що діє в Сомалі і за її межами. Має на меті створити суспільство, що живе за законами шаріату, і використовує для вербування радіо й інтернет. Діяльність "Аш-Шабаб" визнано екстремістською і заборонено на території кількох країн.

Африканський Союз - міжнародна міжурядова організація, що об'єднує 54 держави континенту. Вона підтримує Могадишо в боротьбі з "Аш-Шабаб". Сили Африканського Союзу охороняють стратегічні об'єкти в Сомалі.

Нагадаємо, 21 вересня 2013 року бойовики "Аш-Шабаб" захопили торговий центр Westgate у столиці Кенії Найробі. Операція звільнення заручників завершилася ввечері 24 вересня. Під час операції було вбито п'ятьох бойовиків, ще 11 підозрюваних затримали. За офіційними даними, жертвами бойовиків стали 67 осіб, зокрема шість співробітників правоохоронних органів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram