ГоловнаСвіт

Іран очікує скасування санкцій до понеділка

За прогнозами, збільшення експорту нафти з Ірану збільшить перенасичення ринку.

Іран очікує скасування санкцій до понеділка
Иранская ядерная программа

У Тегерані очікують, що Міжнародне агентство атомної енергії (МАГАТЕ) у п'ятницю, 15 січня, надасть доповідь про те, що іранська сторона виконала зобов'язання в межах своєї ядерної програми.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на заступника голови іранського МЗС Аббаса Арагчі.

За його словами, слідом за цим у суботу або неділю буде оприлюднено спільну заяву голови МЗС Ірану Мохаммада Джавада Заріфа і єврокомісара із зовнішньої політики Федеріки Могеріні про скасування санкцій проти Ісламської Республіки.

При цьому Арагчі зазначив, що ядерна угода не вплине на торговельні відносини зі США, оскільки залишаться чинними санкції, пов'язані з обвинуваченнями в підтримці тероризму та порушенні режиму нерозповсюдження засобів доставки ядерної зброї.

Напередодні представник іранського атомного агентства Бехруз Камальванді заявив, що в Іран прибув інспектор МАГАТЕ для остаточної перевірки.

Два обізнані дипломатичні джерела Bloomberg розповіли агентству, що п'ятниця є найбільш ранньою датою, коли інспектори МАГАТЕ зможуть підтвердити, що Іран вивіз із атомних об'єктів матеріали та обладнання в рамках домовленостей, досягнутих у липні 2015 року.

Після скасування санкцій Іран відразу отримає доступ до заморожених активів на зарубіжних рахунках, які, за оцінкою Мінфіну США, сягають $50 млрд. Окрім того, Іран упродовж декількох тижнів зможе збільшити експорт нафти на 500 тис. барелів на день, що збільшить перенасичення ринку.

За угодою про іранську ядерну програму, Тегеран зобов'язався скоротити запаси низькозбагаченого урану до рівня менш ніж 300 кг, зменшити кількість центрифуг для збагачення урану з 19 тис. до приблизно 6100 і припинити роботу реактора на важкій воді в Араку.

Виконання Іраном угод регулярно перевірятимуть. Як зазначає Bloomberg, хоча в Тегерані заявляють про необхідність залучення $100 млрд інвестицій для відновлення своєї енергетичної промисловості і ще $29 млрд на відновлення гірничовидобувної та металургійної промисловості, іноземні інвестори, як очікують, будуть повертатися в Ісламську Республіку поступово, після того як переконаються, що Іран дотримується умов ядерної угоди. У разі порушень із боку Тегерана санкції буде відновлено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram