ГоловнаСвіт

Путін на зустрічі з Керрі вимагав участі Асада у виборах президента, - ЗМІ (оновлено)

Керрі допустив участь Асада у президентських виборах у Сирії у 2017 році

Путін на зустрічі з Керрі вимагав участі Асада у виборах президента, - ЗМІ (оновлено)
Керри, Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін на зустрічі з державним секретарем США Джоном Керрі 15 грудня зажадав, щоб діючий сирійський президент Башар Асад зміг брати участь у виборах президента Сирії у 2017 році.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на два джерела, знайомі з ситуацією.

За даними видання, Путін зажадав не заважати Асаду брати участь у президентських виборах. Путін також заявив, що Асад переможе на виборах, якщо візьме в них участь.

Керрі не погодився з заявою Путіна. Як зазначає Bloomberg, США вже розробляють правила голосування, які зменшать шанси Асада на перемогу.

Зазначається також, що Путін погодився, щоб у виборах у Сирії брали участь представники сирійської діаспори. Російський лідер також схвалив втручання сирійських опозиційних угруповань, таких як "Джейш аль-Іслам" і "Ахрар аш-Шам" в політичні процеси у Сирії, якщо вони припинять воювати.

Разом з тим, за даними агентства, 18 грудня Керрі заявив, що США відмовилися від вимоги відставки Асада. "Ми почали дійсно усвідомлювати, що ця вимога насправді подовжує війну, створюючи більшу агонію і страждання, і не веде ні до чого", - заявив він журналістам у Нью-Йорку.

Оновлено: Прес-секретар Путіна заявив, що Керрі і Путін не обговорювали участь Асада у виборах, інформує ТАСС.

"Ні, це не відповідає дійсності. На зустрічі з держсекретарем США обговорювалися перспективи політичного врегулювання у Сирії, багаторівневий процес цього врегулювання. Досить послідовно президент проводив лінію, що майбутнє внутрішньосирійського устрою не можна визначити ззовні, це може зробити тільки сам сирійський народ", - заявив Пєсков.

Зустріч Керрі з Путіним і главою МЗС РФ відбулася в Москві 15 грудня. Основними темами розмов були врегулювання військового конфлікту у Сирії і ситуація на сході України.

Жертвами сирійського конфлікту стали понад 250 тис. осіб. Мільйони сирійців мусили покинути свої будинки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram