ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева очікує третього траншу МВФ наприкінці січня

Голова НБУ заявила, що Україна виконала всі вимоги фонду.

Голова Національного банку Валерія Гонтарева очікує, що третій транш Міжнародного валютного фонду в розмірі щонайменше 1,7 млрд доларів нададуть Україні наприкінці січня.

Про це вона розповіла на підсумковій прес-конференції у вівторок.

"У нас нещодавно ухвалили бюджет, всі інші preconditions у нас виконані до цього, тому ми очікуємо, що рада директорів засідатиме до кінця наступного місяця", - заявила Гонтарева. За її словами, Національний банк виконав усі вимоги для траншів ще в жовтні.

Голова НБУ також заявила, що для отримання траншу не потрібен новий візит місії МВФ. "Місія вже погодила все. Я думаю, вони подивляться на параметри бюджету, і сподіваюся, що все буде добре", - сказала Гонтарева.

Вона також висловила сподівання, що третій і четвертий транші будуть об'єднані в один, і тоді МВФ виділить 3,4 млрд доларів.

Нагадаємо, що минулого тижня Рада внесла зміни до Податкового кодексу й ухвалила держбюджет на 2016 рік. Від цих документів залежить виділення третього траншу МВФ у рамках чотирирічної програми співпраці загальним обсягом $17,5 мільярда. На рішення МВФ орієнтуються інші кредитори, які пообіцяли ще $2,3 мільярда.

Уряд розраховував отримати гроші ще до кінця року, але виділення траншу відклали через тривалу роботу над податковою реформою, що спричинила суперечки між урядом і парламентською коаліцією.

Перший транш МВФ становив 5 млрд доларів і був отриманий у середині березня. Другий транш у розмірі 1,7 млрд доларів надійшов на початку серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram