ГоловнаСвіт

Лідери розділеного Кіпру вперше записали спільне звернення до населення

Переговори зі врегулювання кіпрської проблеми почнуться відразу після закінчення новорічних канікул

Президент грецького Кіпру Нікос Анастасідіс і лідер турецької частини острова Мустафа Акинджі вперше записали спільне звернення до населення з нагоди Різдва і Нового року.

Про це повідомляє euronews.

Кожен з політиків спочатку говорив своєю рідною мовою, а потім побажав кіпріотам миру мовою сусіда.

"Я бажаю щоб Новий рік приніс стійкий мир, спокій і процвітання всім кіпріотам", - сказав грецькою мовою Мустафа Акинджі.

"Я бажаю, щоб Новий рік дозволив нам, грекам-кіпріотам і туркам-кіпріотам, жити в нашій об'єднаній батьківщині знову в мирі та злагоді", - заявив турецькою Нікос Анастасідіс.

Такі побажання дають надію на успіх переговорів про врегулювання кіпрської проблеми, які мають початися відразу після закінчення новорічних канікул.

Останню спробу об'єднати дві частини острова зробив у 2004 році генеральний секретар ООН Кофі Аннан, який запропонував створити на Кіпрі двогромадську і двозональну державу. Його ідею відхилили під час референдуму. Нове голосування може відбутися вже у першій чверті 2016 року.

У 1974 році "чорні полковники", які правили в Афінах, оголосили про приєднання Кіпру до Греції. Туреччина під приводом захисту турецького населення ввела свою армію на північну частину острова. Утворену там Турецьку республіку Північного Кіпру у світі визнала лише Туреччина.

Нагадаємо, наприкінці квітня жителі невизнаного Північного Кіпру висловилися за об'єднаний Кіпр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram