ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін підтримав рішення суду про визнання Гостинного двору пам'ятником архітектури

Держвиконавця, який подав апеляцію, притягнуть до дисциплінарної відповідальності

Кабмін підтримав рішення суду про визнання Гостинного двору пам'ятником архітектури
Фото: kiev.segodnya.ua

Кабінет Міністрів згоден із рішенням Окружного адміністративного суду про визнання Гостинного двору в Києві пам'ятником архітектури.

Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Він нагадав, що за часів президентства Віктора Януковича Гостинний двір намагалися вкрасти у держави через позбавлення його статусу пам'ятки архітектури Української РСР. Уряд Миколи Азарова ухвалив відповідне рішення, яке згодом скасував суд. Окружний адміністративний суд Києва це рішення скасував.

"Сьогодні український уряд одностайно підтримав позицію Міністерства юстиції про визнання цього рішення суду і неоскарження його у вищих інстанціях", - зазначив Петренко.

Він також повідомив, що державного виконавця, який подав апеляційну скаргу на рішення Окружного адмінсуду, притягнуть до дисциплінарної відповідальності, оскільки він не погодив свої дії з Мін'юстом та урядом.

Нагадаємо, що у 2011 році у Гостинному дворі спалахнув потужний протест за збереження будівлі, який тривав понад 10 місяців. Активісти утворили сквот всередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через місяці активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди домоглися заборони на будівництво.

Наразі міська влада не може за кошти з бюджету відремонтувати будівлю, а забудовник не покидає надію повернути собі право перебудувати будівлю та зробити в ній торговий центр і не вживає жодних заходів для консервації об'єкта. Не так давно громадськість в особі ГО "Андріївський-Пейзажна ініціатива" акумулювала свій ресурс для проведення консервації, зібрала необхідні фінансові кошти і матеріали, проте на об'єкт їх не допустили.

15 грудня орендар Гостинного двору - підприємство "Укрреставрація" - погодився законсервувати будівлю. У відповіді мера Києва Віталія Кличка на депутатський запит зазначається, що першочергові роботи з консервації Гостинного двору "Укрреставрація" повинна виконати до кінця грудня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram