ГоловнаСвіт

Бібліотеку української літератури в Москві ліквідують, - адвокат

Ситуація навколо бібліотеки нагадує рейдерське захоплення

Бібліотеку української літератури в Москві ліквідують, - адвокат
Фото: lenta.ru

Влада російської столиці може ліквідувати Бібліотеку української літератури в Москві. Про це в Facebook повідомив адвокат заарештованого директора бібліотеки Наталії Шадріної Іван Павлов із посиланням на свої джерела.

"З надійного джерела в уряді Москви прилетіла новина, що Бібліотеку української літератури найближчим часом планують ліквідувати. Департамент національної політики, міжрегіональних зв'язків і туризму міста Москви, кому переходить приміщення БУЛ, просить департамент культури прилаштувати куди-небудь книжкові фонди бібліотеки, а також "вирішити питання подальшого працевлаштування" її працівників. У приміщенні БУЛ мають намір створити якийсь Мультимедіа-центр східно-слов'янських народів", - повідомив Павлов.

При тому, що директора бібліотеки Наталію Шаріну досі тримають під домашнім арештом, усе це нагадує рейдерське захоплення, як його описано в підручниках для студентів юридичних та економічних факультетів, зазначає адвокат.

Нагадаємо, наприкінці жовтня, після обшуків у бібліотеці, директора установи Наталію Шаріну звинуватили в поширенні забороненої літератури і затримали. За версією слідства, Шаріна поширювала визнані екстремістськими книги Дмитра Корчинського. Вона не визнала своєї провини. За словами Шаріної, бібліотека діяла відповідно до закону, а літературу вилучили зі спецсховища. Згодом Шаріну визнали політв'язнем.

Кримінальну справу порушили за статтею "розпалювання національної ненависті і ворожнечі". Шаріну залишили під домашнім арештом до 27 грудня.

Серед книг, які знайшли слідчі, були видання Дмитра Корчинського, які в Росії вважаються екстремістськими і заборонені до використання. Крім того, повідомляли про вилучення книг про Степана Бандеру та журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. Із бібліотеки було вилучено близько 200 книг і матеріалів.

Бібліотека української літератури - спадкоємиця Центральної української бібліотеки Москви, що існувала з 1918-го по 1938 рік. У 1949 році частину фонду бібліотеки передали в бібліотеку Львівського університету. Бібліотеку відкрили в 1989 році, і в 1994-му їй повернули більш ніж тисячу книг, свого часу відправлених до Львова.

Обшуки в Бібліотеці української літератури в Москві тривали і в середині грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram