ГоловнаСвіт

Прем'єром Молдови призначили найбагатшу людину країни

Статки Йона Стурзи оцінюють у 100 млн євро.

Прем'єром Молдови призначили найбагатшу людину країни
Ион Стурза и Николай Тимофти
Фото: presedinte.md

Президент Молдови Ніколай Тімофті призначив бізнесмена Йона Стурзу кандидатом на посаду прем'єр-міністра.

Згідно з президентським

указом, який оприлюднила в понеділок увечері прес-служба президента, Стурзі доручено в 15-денний термін подати на затвердження парламенту склад і програму діяльності уряду.

Йона Стурзу вважають найбагатшим громадянином Молдови. Згідно з даними Forbes-500, статки Стурзи оцінюють майже в 100 млн євро.

Стурзові 55 років. Він народився 9 травня 1960 року в селі Пиржолтень Калараського району, в центрі Молдови. Закінчив економічний факультет Державного університету Молдови. Після закінчення університету обіймав різні посади в галузі економічних і культурних відносин, за радянських часів працював в Асоціації дружби з іноземними державами (1985-1987). Після цього займався бізнесом. У 1998 році став депутатом парламенту, потім - віце-прем'єром, міністром економіки. З лютого по листопад 1999 року було прем'єр-міністром Молдови.

На парламентських виборах 2001 року очолював список кандидатів до парламенту від Демократичної партії. Партія набрала на виборах 5,02% і не змогла подолати 6-відсотковий бар'єр для проходження в парламент. Після цього пішов у бізнес, займався підприємництвом в Румунії та Австрії, брав участь в операції з продажу Казахстану румунської нафтової компанії "Ромпетрол".

Уряд Молдови було відправлено у відставку 29 жовтня. Це трапилося через два тижні після того, як голову ЛДПМ, колишнього прем'єр-міністра Влада Філата заарештували за звинуваченням у корупції та зловживанні службовим становищем. Відставка уряду призвела до розвалу владного в Молдові Альянсу за європейську інтеграцію - 3, в який входили ліберал-демократи, демократи і ліберали. Протягом майже двох місяців трьом партіям не вдавалося домовитися про формування нової парламентської більшості і затвердження уряду.

У понеділок вранці 14 із 21 депутата фракції опозиційної

Партії комуністів Молдови заявили про вихід із фракції і створення в парламенті соціал-демократичної платформи "За Молдову!". Нова платформа, на відміну від Партії комуністів, готова брати участь у формуванні нового уряду.

Якщо кандидатура Стурзи не набере більшості в 51 зі 101 голосу, президент повинен повторно призначити кандидатуру на посаду прем'єр-міністра - того ж або іншого кандидата.

Згідно з Конституцією Молдови, "у разі неможливості сформувати уряд протягом трьох місяців з моменту відставки колишнього, президент після консультацій з парламентськими фракціями зобов'язаний розпустити парламент і призначити дострокові вибори". Також Конституція передбачає, що "парламент можна розпустити, якщо він не висловив вотуму довіри уряду в 45-денний термін після внесення пропозиції, і тільки після відхилення пропозиції щонайменше два рази". Крайній термін обрання уряду - 29 січня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram