ГоловнаСвіт

Голову МВФ викликали до суду

Лагард дає свідчення у справі про видачу бізнесменові державної компенсації.

Голову МВФ викликали до суду
Фото: EPA/UPG

Голову Міжнародного валютного фонду Крістіну Лагард викликали до суду. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Наголошується, що Лагард повинна дати свідчення у справі бізнесмена і політика Бернара Тапі. Судді хочуть з'ясувати її роль у видачі Тапі державної компенсації.

Голова МВФ заявила, що добровільно прийде і дасть свідчення. Її адвокат рекомендував оскаржити рішення суду.

У 1993 році Бернар Тапі продав пакет акцій компанії Adidas банку Credit Lyonnais, який частково належав державі. Надалі він стверджував, що банк купив акції за заниженою ціною і вимагав компенсацію. В 2007 році Тапі підтримав на виборах президента консерватора Ніколя Саркозі, хоча до цього працював в уряді при соціалісті Франсуа Міттерані.

Через рік Крістіна Лагард, яка обіймала посаду міністра фінансів, вирішила розглянути прохання Тапі про компенсацію за акції Adidas. Комісія з трьох осіб вирішила, що Тапі слід виплатити компенсацію 404 млн. євро. Після цього вибухнув скандал, оскільки багато хто визнав, що Тапі повернули гроші тільки тому, що він підтримував Саркозі.

У 2013 році у Крістіни Лагард пройшов обшук. У 2014 році прокурори офіційно почали розслідування проти неї. Згодом вони рекомендували суду не розглядати справу Лагард, але суд вирішив все одно викликати її.

Нагадаємо, 17 грудня Міжнародний валютний фонд визнав борг України перед Росією в розмірі $3 млрд офіційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram