ГоловнаПолітика

Оприлюднено постанову про блокаду Криму

Під заборону не потрапили постачання електроенергії та стратегічні товари.

Оприлюднено постанову про блокаду Криму
Фото: Макс Требухов

Уряд оприлюднив ухвалену в середу постанову про обмеження постачання низки товарів у Крим і з Криму.

Документ доступний на сайті Кабміну.

Він забороняє постачання на період окупації Криму всіх товарів, робіт і послуг, окрім особистих речей громадян, визначених частиною 1 статті 370 Митного кодексу України, які перевозять у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі. Також під заборону не підпадають перевезення громадянами соціально значущих продуктів харчування, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 гривень і сумарна вага яких не перевищує 50 кілограмів на одну людину. При цьому перевозити продукти харчування дозволено не частіш ніж раз на добу.

Заборона також не поширюється на постачання електроенергії в Крим. У документі прописано, що такі поставки повинна дозволити Рада національної безпеки і оборони України.

Під заборону також не підпадають постачання товарів із Криму, які мають стратегічне значення для галузей економіки і безпеки держави. Такі товари має визначити Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Дозволено також ввезення в Крим гуманітарної допомоги, що надається міжнародними гуманітарними організаціями.

Заборона набуде чинності через 30 днів після дня опублікування, тобто в середині січня.

Нагадаємо, 23 листопада уряд тимчасово заборонив переміщення вантажних потоків на адміністративному кордоні між Україною і Кримом.

Це сталося після того, як кримські татари вивели з ладу лінії електропередачі до Криму.

Кримські татари з 20 вересня блокують проїзд вантажного транспорту в Крим. Протягом двох місяців ці дії перебували поза правовим полем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram