ГоловнаПолітика

Томбінський звинуватив українську владу у зволіканні зі створенням Антикорупційного агентства

Закон про це Агентство ухвалили півроку тому

Томбінський звинуватив українську владу у зволіканні зі створенням Антикорупційного агентства

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський вважає, що українська влада зволікала зі створенням Національного агентства запобігання корупції, яке є важливим для безвізового діалогу Києва та Брюсселя.

Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Закон про це Агентство ухвалили півроку тому. Була створена конкурсна комісія, яка мала обрати п'ятьох членів, а вона обрала лише трьох. Це не дає впевненості в загальному процесі", - сказав дипломат.

Він також зазначив, що цей орган є одним з елементів загальної картини того, як Україна планує боротися з корупцією.

"Навіщо чекали стільки часу і навіщо все робити останньої миті, під таким тиском? Немає впевненості всередині України, що це потрібно передусім не ЄС, а самій Україні", - наголосив Томбінський.

Дипломат висловив переконання, що всі українські політики усвідомлюють одну з найбільш серйозних проблем - корупцію, яку варто викорінити.

"Я за три роки в Україні не чув від жодного з політичних діячів висловлювання про те, що в Україні немає корупції і з цим усе добре. То навіщо здійснювати кроки на цьому шляху під зовнішнім тиском? Чому ж не зробити це самим усередині країни? Мені здається, краще звітувати перед Брюсселем про те, що Україна сама йде правильним шляхом, без будь-якого нагадування їй про це", - резюмував посол.

Як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції, наступне засідання конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Нацагентства з питань запобігання корупції відбудеться в п'ятницю, 18 грудня.

Нагадаємо, 11 грудня конкурсна комісія мала відібрати кандидатів на посади членів Антикорупційного агентства, але засідання завершилося скандалом. Авторитетна громадська ініціатива "Реанімаційний пакет реформ" визнала новостворене Антикорупційне агентство недієздатним і залежним від Кабінету Міністрів.

Варто зазначити, що це вже не перший скандал навколо формування Агентства. Влітку громадські організації домоглися переформатування конкурсної комісії, оскільки визнали, що її членами Кабмін призначив підконтрольних собі людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram