ГоловнаЕкономікаДержава

Україна вимагає від РФ повернути "вишки Бойка"

МЗС випустило заяву з приводу переміщення вкрадених Росією бурових платформ.

Україна вимагає від РФ повернути "вишки Бойка"

Міністерство закордонних справ звинуватило Росію в грубому порушенні положень Конвенції ООН з морського права у зв'язку з переміщенням самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 (так звані "вишки Бойка") з Одеського родовища.

"Розцінюємо зміну російською стороною розташування в Чорному морі двох самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 і нафтовидобувної платформи "Таврида", які є власністю України, як черговий епізод широкомасштабного грабежу майна та природних ресурсів, скоєного державою-агресором протягом окупації частини суверенної території України - Автономної Республіки Крим і м. Севастополь", - йдеться в заяві МЗС.

Україна зазначає, що Росія такими діями порушує суверенні права України на володіння внутрішніми водами, територіальним морем, виключною економічною зоною і континентальним шельфом.

"У зв'язку із цим Міністерство закордонних справ України закликає Російську Федерацію до міжнародно-правової відповідальності, вимагає від Російської Федерації негайно вжити усіх практично можливих заходів для припинення міжнародно-протиправних діянь, надати належні запевнення і гарантії їх неповторення в майбутньому і негайно повернути в користування та володіння належне Україні майно", - йдеться в заяві.

В іншому разі Україна залишає за собою право вимагати від Росії відшкодування збитку.

Нагадаємо, 14 грудня стало відомо, що Росія відвела ближче до півострова Крим бурові установки В-312 і В-319 (так звані "вишки Бойка"), які після анексії залишилися на Одеському газовому родовищі. "Петро Годованець" і "Незалежність" пересунули за наказом "голови" окупаційної адміністрації півострова Сергія Аксьонова нібито у зв'язку зі складною міжнародною ситуацією.

Згодом з'явилася інформація, що екстрена евакуація бурових установок "Чорноморнафтогазу" була пов'язана з ризиком їх арешту за підготовлюваним позовом "Нафтогазу України". На місце "вишок Бойка" відправили платформу "Таврида", також захоплену в України.

2011 року держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожну. Угоди оформили через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. 2013 року норвезька фірма Ferncliff повідомила, що у 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн. Юрій Бойко обіймав посаду міністра енергетики у 2011 році, і тому бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Крім того, є непрямі ознаки, що Бойко причетний до цього корупційного придбання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram