ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Путін дозволив Росії ігнорувати рішення ЄСПЛ

Кремль узяв питання захисту прав і свобод людини в РФ у свої руки.

Путін дозволив Росії ігнорувати рішення ЄСПЛ
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, який дає право Конституційному суду визначати, чи виконувати рішення міждержавних органів про захист прав і свобод людини, насамперед Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Документ опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії.

Відповідно до закону, Конституційний суд, ухвалюючи рішення, буде керуватися принципом верховенства російської Конституції. Він встановлює спеціальний правовий механізм вирішення питання про можливість або неможливість "з погляду принципів верховенства і вищої юридичної сили Конституції виконати винесену за скаргою проти Росії постанову".

Законопроект внесли на розгляд 18 листопада.

Держдума ухвалила закон 4 грудня. Його підтримали 436 депутатів, троє - Дмитро Гудков, Сергій Петров та Ілля Пономарьов за дорученням - проголосували проти.

Ініціатором законопроекту стали депутати різних фракцій на чолі з головою комітету з конституційного законодавства і держбудівництва Володимиром Плігіним.

У липні Конституційний суд ухвалив постанову, яка дозволяє Росії не виконувати рішення ЄСПЛ, якщо порушуються "засадничі конституційні норми".

У Раді Європи раніше висловили стурбованість з приводу цієї ініціативи. У середу відбулася телефонна розмова між головою Держдуми Сергієм Наришкіним і генеральним секретарем Ради Європи Турб'єрном Ягландом. Під час бесіди "порушували питання актуального законотворчого порядку денного Держдуми".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram