ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Генпрокурор РФ заявив, що за розслідуванням проти нього стоїть глава фонду Hermitage Capital

Чайці не сподобалося, що про розслідування стосовно його сім'ї почали писати в зарубіжних газетах

Генпрокурор РФ заявив, що за розслідуванням проти нього стоїть глава фонду Hermitage Capital
Юрий Чайка
Фото: ngzt.ru

Генпрокурор РФ Юрій Чайка вважає, що розслідування Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального про бізнес його синів Артема та Ігоря "замовив" глава фонду Hermitage Capital Вільям Браудер і "спецслужби США, що стоять за ним".

Про це йдеться у спільній відповіді генпрокурора на запит "Коммерсанта".

"У мене немає жодних сумнівів у тому, що замовниками цього брехливого фільму є У. Браудер і спецслужби [далі в тексті уточнюється, що мова йде про спецслужби США], що стоять за ним, - пише Чайка. - Як вагоме підтвердження цього після оприлюднення фільму в Росії на мене і членів моєї сім'ї здійснено потужну безпрецедентну образливу атаку в газетах, на телебаченні, в Інтернеті відразу у кількох європейських країнах (Німеччина, Швейцарія, Греція та інші)".

Генпрокурор упевнений, що "цей дорогий і повний брехні фільм" не міг зняти Олексій Навальний і його товариші за власною ініціативою. Виключивши цей варіант, Чайка дійшов висновку: "Замовників" треба "шукати серед людей, які мають великі фінансові можливості і при цьому ненавидять нашу країну в цілому і російську прокуратуру зокрема". "Здійснити інтернаціональну атаку такого розмаху, я вибачаюся, не під силу навіть урядам багатьох країн", - провадить далі Чайка. Він вважає розслідування спробою "дискредитувати Генеральну прокуратуру" та "дискредитувати сам факт розслідування" у справі Браудера.

Раніше у зв'язках із Браудером авторів розслідування звинуватив колишній слідчий МВС Павло Карпов, який у минулому розслідував справу стосовно аудитора фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, котрий загинув під час слідства у СІЗО "Матроська тиша" 16 листопада 2009 року в Росії за нез'ясованих обставин. Висновок про зв'язок викриттів Магнітського і ФБК колишній слідчий зробив з "активної участі Навального" у "рекламі та розповсюдженні" роликів "Каста недоторканних", підготовлених Браудером.

1 грудня ФБК опублікував текст і фільм-розслідування про бізнес сім'ї генпрокурора РФ Юрія Чайки. За даними ФБК, один із синів генпрокурора Артем Чайка має готель у Греції і банківські рахунки у Швейцарії, куди переказують гроші, отримані у незаконних махінаціях. Серед злочинних схем, які описав ФБК, є захоплення контролю над Верхньоленським пароплавством і продаж його суден фірмам-фальшивкам. Також у розслідуванні є натяк на причетність Артема Чайки до загибелі колишнього директора цього підприємства.

Нагадаємо, 10 грудня у Латвії почали перевірку місцевих банків у справі генпрокурора РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram