ГоловнаСвіт

Слідчий комітет Росії запідозрив Ходорковського в убивстві

Опального бізнесмена оголосили в розшук.

Слідчий комітет Росії запідозрив Ходорковського в убивстві
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Слідчий комітет Росії викликав бізнесмена Михайла Ходорковського на допит як обвинуваченого у кримінальній справі.

Ходорковський розмістив повідомлення про це у твіттері, додавши фото повістки.

Документ принесли Борисові Ходорковському, батькові обвинуваченого. У нижній частині є приписка "Оскільки Ходорковський М.Б. перебуває за межами РФ, явка неможлива".

Як повідомив у своєму фейсбуці координатор руху "Відкрита Росія" Володимир Кара-Мурза, Ходорковського викликали на допит у "справі Пічугіна" (справа №18/35-03-ІФ).

Наприкінці червня Слідчий комітет відновив розслідування вбивства мера Нєфтєюганська Володимира Пєтухова 1998 року. Повідомляли, що злочин міг замовити екс-голова ЮКОС Михайло Ходорковський.

Мера Нєфтєюганська Пєтухова вбили 26 червня 1998 року дорогою на роботу. ЮКОС тоді був містотворчим підприємством, й у мера нібито виник конфлікт із компанією через несплату податків до місцевого бюджету. Мер зажадав порушити проти компанії кримінальну справу. За вбивство Пєтухова засудили екс-керівника відділу служби безпеки ЮКОС Олексія Пічугіна.

"Интерфакс" із посиланням на поінформоване джерело повідомляє, що Ходорковського вже оголосили у федеральний розшук. Подальшими кроками СК РФ може бути оголошення Ходорковського в міжнародний розшук і клопотання про його заочний арешт.

Нагадаємо, Ходорковський у 1997-2004 рр. був співвласником і головою нафтової компанії ЮКОС. 25 жовтня 2003 року його заарештували за звинуваченням у розкраданні та несплаті податків. Ходорковський провів в ув'язненні понад 10 років, після чого наприкінці 2013 року був помилуваний російським президентом Володимиром Путіним. Після звільнення Ходорковський поселився зі сім'єю у Швейцарії, де отримав посвідку на проживання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram