ГоловнаПолітика

Нацгвардія і КОРД отримають нову бронемашину "Варта"

Аваков перерахував 12 переваг автомобіля перед аналогами

Національна гвардія і підрозділи КОРД Національної поліції до кінця року отримають перші 10 нових бронемашин "Варта".

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у своєму фейсбуці. Він прикріпив фотографії "Варти".

За словами Авакова, виробник машин - "Українська бронетехніка", яка розробила їх за участю білоруських інженерів. У Єдиному реєстрі юросіб є одна компанія з такою назвою - ТОВ "Українська бронетехніка", заснована ТОВ "Бюро національних розробок". Кінцеві бенефіціари - кияни Юрій Стасько та Ірина Панчук.

"Після польових випробувань в АТО ухвалюватиметься рішення про закупівлю більшої партії бронемашин", - додав міністр.

Аваков також назвав основні переваги "Варти" перед іншими бронемашинами.

Використано більш потужний і ремонтопридатний двигун (270 к.с. і +1128 Н*М порівняно з 176 к.с. двигуном бронеавтомобіля "Козак"), в перспективі заплановано встановити сучасний двигун Cummins потужністю 300 к.с.

У бронеавтомобілі "Варта" використано не тільки днище V-подібної форми (як у інших українських бронеавтомобілів), а й V-подібну геометрію самої бронекапсули. Такий захист дозволяє витримувати підрив заряду потужністю 6 кг у тротиловому еквіваленті, а також дозволяє в разі пошкодження тільки днища замінити його без заміни бронекапсули.

Для бронювання використовується шведська сталь із міцністю 560, на відміну від інших вітчизняних бронеавтомобілів, які використовують сталь з міцністю 500. Це дозволило без зниження бронестійкості зменшити вагу капсули автомобіля на 11%, як наслідок - побільшала корисна вантажопідйомність. Броня захищає екіпаж і десант від бронебійного патрона калібру 7,62*39 мм;

На бронеавтомобілі використано сучасні протимінні сидіння для екіпажу і десанту з амортизаційним ефектом. Аналогічні сидіння використовують такі провідні світові виробники військової техніки, як BMC, FNSS, Otockar.

Для поліпшення швидкісних характеристик і прохідності бездоріжжям установлено не тільки посилені ресори (як на бронеавтомобілі "Козак"), а й посилені амортизатори.

Уперше в Україні спільно з вітчизняним виробником бронескла використано сучасний зовнішній метод встановлення бронескла на бойову броньовану машину такого класу, що дає можливість проводити швидкий демонтаж і монтаж у разі пошкодження бронескла та збільшує міцність рамки, на яку монтується бронескло.

Установлено посилену пило/вологозахищену лебідку. Потужність лебідки становить 9979 кг у комплекті із синтетичним тросом 27,5, з яким можна працювати без рукавичок, сам трос у мороз не відламується від холоду, крім того, синтетичний трос легший за металевий на 85%.

Завдяки зміні передавального співвідношення головних пар (з 6,49 до 5,49) значно покращилися динамічні показники під час їзди і на шосе, так і пересіченою місцевістю. Максимальна швидкість на шосе становить 120 км/год.

Додано можливість централізованого підкачування коліс з кабіни водія. Блок управління підкачуванням коліс дозволяє вибирати різні умови експлуатації (шосе, ґрунтова дорога, пісок, болото і т.д).

Для поліпшення позашляхових якостей на бронеавтомобіль "Варта" встановлюють шини Continental, надалі заплановано налагодити серійний випуск вітчизняного виробництва спільно з білоцерківським шинним заводом.

Стінки і дах розраховано, зважаючи на встановлення на даху вежі типу "корона" або кулеметної установки загальною вагою до 500-550 кг. Є можливість установити бойовий модуль із кулеметом 7,62 мм, 12,7 мм і вежі типу БП-1 - аналог вежі, яку встановлюють на БТР-70/80 і БРДМ-2 і яка озброєна кулеметами 14,5 мм і 7,62 мм, що робить цю машину серйозною підтримкою піхоти й оборони блокпостів, а також уніфікує установку під будь-який допустимий тип бойового модуля.

У зв'язку з тим, що найбільш повторюваним слабким місцем у бронемашинах вітчизняного виробництва є замки бронедверей, які не витримують щоденної експлуатації, на бронеавтомобіль "Варта" встановлено ручки та замки світового виробника TriMark, які витримують щоденне використання дверей вагою до 500 кг.

Нагадаємо, напередодні український завод представив нову реактивну систему залпового вогню "Верба".

Також у Нацгвардії показали "міський" танк "Азовець".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram