ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії вперше дали тюремний термін за участь у мітингах

Дадіна затримали за українську символіку

У Росії вперше дали тюремний термін за участь у мітингах
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Басманний суд Москви засудив активіста Ільдара Дадіна до трьох років загального режиму, визнавши його винним за статтею 212.1 КК (неодноразові порушення на мітингах), пишуть "Грани".

Це перше судове рішення за цією статтею.

Вирок виявився суворішим, ніж просила прокуратура. Звинувачення просило для Дадіна два роки колонії загального режиму.

У своєму останньому слові Дадін підкреслив, що стаття КК, за якою його судять, свідомо антиконституційна, "злочинна, політична", створена для репресій.

Він також звинуватив свідків звинувачення у брехні. "Двоє лжесвідків у справі стверджували, що на мені була символіка "фашистської київської хунти". Ось, на мені була ця символіка з офіційними кольорами сусідньої держави. Мені соромно за співробітників поліції, які судять по собі і по нашій кремлівсько-чекістській хунті. Нехай не затримують людей за символіку сусідньої держави, хай вчаться дотримуватися закону, а не вигадувати всяку нісенітницю. Один співробітник поліції стверджував, що на цій футболці, яка зараз на мені, зображений якийсь "Бендера". Я не знаю, чи заборонено це, за його думку, законом. Не знаю, хто зображений на цій футболці, думаю, що це в будь-якому разі вільна людина, але, очевидно, це не Степан Бандера. Кожен, хто знає, як виглядає Степан Бандера, розуміє, що це не він. Перевертні в погонах брешуть і не червоніють", - заявив активіст.

Дадіна затримали 15 січня під час акції на Манежній площі Москви на підтримку Навального. Йому дали 15 діб, але коли термін арешту підходив до кінця, стосовно Дадіна порушили кримінальну справу. У зв'язку з цим він залишився під вартою.

Активісту інкримінували участь у протестних акціях 6 серпня, 23 серпня, 13 вересня і 5 грудня 2014 року.

Правозахисний центр "Меморіал" розцінив переслідування Дадіна як незаконне і політично мотивоване.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram