ГоловнаСвіт

Влада Франції планує змінити конституцію для продовження режиму НС

У Парижі стурбовані можливістю нових терактів

Влада Франції планує змінити конституцію для продовження режиму НС
Французская полиция
Фото: EPA/UPG

Влада Франції має намір внести поправки до конституції для того, щоб продовжити режим надзвичайного стану у Франції до шести місяців.

Про це повідомляє Yahoo! News з посиланням на джерело в урядових органах.

Уряд збирається презентувати законопроект на засіданні ради міністрів, яке відбудеться 23 грудня. За чинним законодавством надзвичайний стан можна вводити у Франції максимум на три місяці.

Про введення режиму НС на три місяці 16 листопада оголосив президент країни Франсуа Олланд. Через кілька днів введення таких заходів затвердив парламент країни.

Проти висловилися правозахисники та учасники демонстрацій на захист навколишнього середовища, яким заборонили проводити масові зібрання. 29 листопада поліцейські затримали близько 300 екоактивістів, які вийшли на несанкціонований мітинг у Парижі напередодні 21-ї конференції ООН з питань зміни клімату.

Захід проводиться у передмісті Парижа Ле-Бурже з 30 листопада по 11 грудня. У конференції беруть участь понад 150 глав держав і урядів. Очікується, що за її підсумками буде підписано нову міжнародну угоду, яка забезпечить об'єднання зусиль країн щодо зниження навантаження на кліматичну систему. Документ має замінити Кіотський протокол після 2020 року.

У Парижі та передмісті пізно ввечері 13 листопада було здійснено серію терактів, жертвами яких стали 130 людей, понад 350 постраждали.

Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД). 19 листопада під час спецоперації в Сен-Дені ліквідували підозрюваного організатора серії атак Абдельхаміда Абауда (Abdelhamid Abaaoud).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram