ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна повинна активніше реагувати на порушення торговельних балансів, - експерт

Україна повинна активніше використовувати інструменти державного регулювання, вважає бізнес-омбудсмен при ФСУ.

Україна повинна активніше реагувати на порушення торговельних балансів, - експерт
Фото: Предоставлено Тарасом Качкой

Україна повинна активніше реагувати на порушення торговельних балансів, у тому числі на ринку металопродукції. Про це заявив економічний експерт, бізнес-омбудсмен при Фіскальній службі України Тарас Качка, коментуючи дефіцит металобрухту на підприємствах металургійної промисловості, повідомляє РБК-Україна.

"Українська економіка історично сформувалася як дуже відкрита, і заледве чи можливий перехід на повний протекціонізм для вітчизняних металургійних виробників. Але всі країни з відкритою розвиненою економікою надають допомогу тим чи іншим галузям, - зазначив Тарас Качка. - У Євросоюзі активно використовують різні адміністративні інструменти для допомоги фермерам. Україна має свої пріоритетні галузі, серед яких металургія, і повинна допомагати їм. До речі, в нашій країні позитивним прикладом є підвищення експортного мита на сировину для олійно-жирової промисловості, і в підсумку це позитивно позначилося на виробництві соняшникової олії. Україна повинна активніше використовувати інструменти державного регулювання балансу зовнішньої торгівлі, у тому числі в металургії".

Тарас Качка підкреслив, що Світова організація торгівлі обмежує лише прямі протекціоністські заходи з боку держав-членів, а регулювання ринкових балансів абсолютно допустиме.

"Держава повинна контролювати баланси в зовнішній і внутрішній торгівлі, і якщо вони порушуються в металургійному комплексі, то держава повинна адекватно реагувати в рамках вимог СОТ", - зазначив він.

Дефіцит металобрухту на українських металургійних заводах у 2015 році виник через різке зростання його експорту. У зв'язку з цим Міністерство економічного розвитку України розглядає можливість підвищити експортне мито на металобрухт. Об'єднання підприємств "Металургпром" запропонувало МЕРТ встановити експортне мито на рівні 50 євро за тонну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram