ГоловнаСуспільствоВійна

"Кіборг" Рахман розповів про тортури в полоні бойовиків

Колишній горлівський стоматолог погрожував викачати з нього кров.

"Кіборг" Рахман розповів про тортури в полоні бойовиків
Фото: president.gov.ua

Офіцер 81-ї бригади Андрій Гречанов (позивний Рахман) розповів, що його катували в полоні.

"Першого дня, коли потрапив у полон, привезли в Горлівку, і там був допит з елементами інквізиції - плоскогубцями пальці розтрощили. Не хочу говорити, бо мама побачить, щоб її не травмувати. Було 8-10 годин інквізиції", - заявив він в інтерв'ю "5 каналу".

"А був там ще лікар, колишній стоматолог, сам із Горлівки. Від кого я не очікував, то це від лікаря. Києм, палицею бив по ногах, по п'ятах. Не соромився, підкреслював: ось бачиш, я лікар, до чого ви мене довели. І запропонував: давайте, я потихеньку буду викачувати з нього кров, зрозуміє, що скоро йому кінець, і заговорить. Від лікаря я такого не очікував", - зазначив він.

При цьому Гречанов заявив, що не всі бойовики погоджувалися брати участь у тортурах. Один із них відмовився від цього, пославшись на те, що нещодавно сповідався.

"Їх цікавила тільки інформація, хоча б установити мою особу - хто я насправді", - заявив Гречанов. Після того, як вони зрозуміли, кого взяли в полон, тортури припинилися.

Нагадаємо, Гречанова вдалося звільнити 30 листопада 2015 року з 18-ї спроби за допомогою президента Франції Франсуа Олланда і канцлера ФРН Ангели Меркель. Для його звільнення президентові Петру Порошенку довелося помилувати російського майора Володимира Старкова, який випадково попався українським військовим, коли заїхав на пропускний пункт "Березове" в Донецькій області на вантажівці зі зброєю.

Андрій Гречанов - майор Збройних Сил України, начальник відділення розвідки 81-ї десантно-штурмової бригади. Він брав участь у захисті Донецького аеропорту, звідки вийшов одним з останніх з численними пораненнями. У грудні 2014 року "Рахмана" нагородили орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Гречанова взяли в полон бойовики 30 липня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram