ГоловнаПолітика

Рада відкинула претензії ЦВК щодо затримки виборів в окрузі Єремеєва (оновлено)

Гройсман запевняє, що парламент все процедури виконав

Рада відкинула претензії ЦВК щодо затримки виборів в окрузі Єремеєва (оновлено)
Фото: 24tv.ua

Парламент зробив усе від нього залежне, щоб в окрузі, який обрав Ігоря Єремеєва нардепом, відбулися перевибори у зв'язку з його смертю, заявив спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

Про це він сказав на прес-конференції за підсумками року роботи парламенту.

Він заявляє, що апарат Ради не повинен передавати свідоцтво про смерть Єремеєва в Центральну виборчу комісію для того, щоб вона могла оголосити перевибори в окрузі №23 (Волинська область).

"Тільки-но український парламент отримав документи, які засвідчили смерть Ігоря Мироновича Єремеєва, відразу були видані всі необхідні розпорядження про припинення виплат. Це питання до ЦВК, парламент не оголошує виборів. Ми не повинні передавати документи про смерть народного депутата. І зробили те, що повинні були зробити, все інше повинна зробити ЦВК, немає ніякої особливої процедури, яку повинен виконати парламент", - сказав він.

Оновлення. Згодом голова ЦВК Михайло Охендовський на брифінгу заявив, що комісія повинна отримати свідоцтво про смерть Єремєєва.

"Згідно зі ст. 81 Конституції, однією з підстав припинення повноважень депутата є факт його смерті. Цей факт має бути засвідчений свідоцтвом про смерть. Відповідного документа у ЦВК на цей час немає. У разі надходження такого документа у нас виникнуть законні підстави для розгляду питання про можливість призначення проміжних виборів народного депутата в окрузі №23", - сказав він.

На питання, хто саме повинен передати до ЦВК такий документ, Охендовський зазначив, що ні в Конституції, ні в законі "Про вибори народних депутатів України" не прописана процедура передачі такого документа, а лише зазначено, що він повинен надійти в ЦВК.

Нагадаємо, раніше заступник голови ЦВК Андрій Магера в коментарі LB.ua говорив, що комісія не може оголосити перевибори, поки не отримає свідоцтво про смерть Єремеєва. Крім того, за словами Магери, в законодавстві не прописано процедуру дострокового припинення повноважень народного депутата в разі його смерті.

Позачергові вибори мали призначити протягом 10 днів з дня припинення повноважень народного депутата, тобто з дня його смерті, додав Магера.

На сайті Верховної Ради Ігор Єремеєв не значиться в переліку діючих депутатів.

Єремеєв, який був головою депутатської групи "Воля народу", 13 серпня помер у лікарні на 48 році життя.

Єремеєв 26 липня отримав серйозну черепно-мозкову травму, впавши з коня у Волинській області. Нардепа госпіталізували в міську клінічну лікарню Луцька, а згодом відправили на лікування за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram