ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрнафта" заявила про відсутність коштів на виплату податкового боргу

Новий глава правління компанії повторює ініціативи і вимоги групи "Приват"

"Укрнафта" заявила про відсутність коштів на виплату податкового боргу
Марк Роллинс
Фото: oilnews.com.ua

Глава правління ПАТ "Укрнафта" Марк Роллінс підготував пропозицію Кабміну щодо врегулювання ситуації навколо діяльності компанії та виплати податкового боргу.

Як повідомляє профільне видання Oilnews, "Укрнафта" офіційно визнає борг з податків, ренти і дивідендів у розмірі 9,381 млрд грн і заявляє, що не має обігових коштів для його погашення.

Центральним пунктом у переліку заходів виведення компанії з кризи є погашення НАК "Нафтогаз України" боргу за 11,4 млрд кубометрів газу, який фактично експропріювали в "Укрнафти" у 2006-2010 роках. Роллінс вважає, що справедливою ціною за газ може бути 4518 грн/тис. кубометрів. Таким чином, загальна сума боргу НАКу становить 51,5 млрд грн. Припускаючи незгоду держави з такою ціною газу, Роллінс розглядає варіант пошуку міжнародного експерта, який зміг би її розрахувати.

Також Роллінс просить 7-річну розстрочку на виплату боргу, яка була б прив'язана до виплат НАКу.

Документ містить вимоги до держави щодо відмови від авансового методу плати податку на прибуток і ренти, повністю звільнити від ренти промисли з важковидобувним і виснаженим ресурсом. Крім того, "Укрнафта" розраховує на пільги для законсервованих родовищ і для ділянок, що вимагають нових інвестицій. Компанія також просить допомогти з отриманням нових ліцензій та продовженням чинних.

"Укрнафта" також вважає за доцільне протягом двох років виплачувати тільки 30% дивідендів, направляючи кошти на розвиток.

Роллінс просить відмовитися від аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу, і перейти на двосторонні договори.

Видання зазначає, що лист до Кабміну фактично дублює ініціативи і вимоги групи "Приват", неодноразово озвучені її представниками протягом останніх років.

Нагадаємо, що Роллінса призначили головою правління "Укрнафти" з метою виведення компанії з-під контролю групи "Приват".

Його зарплата становитиме 500 тисяч доларів у гривневому еквіваленті. Бонус за результатами кожного фінансового року складе 2% від суми чистого прибутку "Укрнафти". Роллінса і членів його сім'ї забезпечать медстрахуванням, відшкодуванням витрат на проживання у Києві (5000 доларів) і службовим авто.

Колишній менеджмент "Укрнафти" отримував мільйони доларів від фірм, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським, за ухвалення рішень на його користь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram