ГоловнаПолітика

Радикальна податкова реформа дозволить вивести значну частину економіки з тіні, - нардеп

Голова комітету з підприємництва наполягає на ухваленні законопроекту №3357.

Радикальна податкова реформа дозволить вивести значну частину економіки з тіні, - нардеп
Фото: dzvin.org

Голова комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера Радикальної партії Віктор Галасюк заявив про необхідність якнайшвидшого внесення змін до Податкового кодексу, що передбачають податкову лібералізацію (законопроект №3357).

«Як один із співавторів законопроекту я можу навести шість головних аргументів на користь радикальної податкової реформи, - зазначив Віктор Галасюк. - По-перше, вона є. Тобто існує не на словах, не просто у вигляді презентації на кілька слайдів, а у вигляді закону. Його авторами, до речі, є 115 народних депутатів, що насправді історичний рекорд.

По-друге, вона не ігнорує той факт, що більш ніж половина економіки України перебуває в тіні. І це ще за дуже консервативними оцінками. Не звертати уваги на цей «нюанс» під час реформування системи оподаткування - це як не помічати слона в тісній кімнаті.

По-третє, вона істотно знижує податковий тиск на платників податків, насамперед у частині фонду оплати праці. Також радикально спрощує адміністрування податків, змінюючи роль податкових органів з каральної на сервісну. Настільки істотно, що дійсно дозволить вивести значну частину економіки з тіні і дати бізнесу та суспільству хоч трохи «кисню».

По-четверте, вона зміщує акцент із примітивного і короткозорого фіскального підходу на стратегічне стимулювання економічного розвитку. У тому числі шляхом повного звільнення реінвестованого прибутку від оподаткування, скасування авансових внесків і диференційованого, варіативного підходу до оподаткування різних видів діяльності.

По-п'яте, вона передбачає обґрунтоване підвищення податкового тиску на соціально небажані товари, такі як алкоголь і тютюн, а також введення податку на розкіш, що забезпечить збільшення доходів бюджету і посилення регуляторної функції оподаткування.

І чи не найголовніше - вона є продуктом реального суспільного діалогу влади, бізнесу й експертного середовища, і на відміну від інших «реформ», підтримується більшістю ключових стейкхолдерів - підприємців, виробників, платників податків».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram