ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму зникла електрика (оновлюється)

Крим у ніч проти неділі відрізали від енергосистеми України. Весь півострів залишився без світла. У Севастополі ввели графік віялових відключень електроенергії. Світло вмикатимуть на 3 години для третини міста по черзі. У місті не курсують тролейбуси.

У Криму зникла електрика (оновлюється)
Архив
Фото: EPA/UPG

Оновлення 23.14. Кримчани пишуть у соцмережах, що в районах, де довго не буває, світла рекордно подорожчали свічки. Крім того, в Щолкіному - на мисі Казантип - немає хліба, води, не працюють стаціонарні телефони. Майже в усіх будинках - електричні плити, люди розводять багаття у дворах - гріють і гріють чай.

Оновлення 20:39. Люди пишуть, що, крім іншого, спостерігаються проблеми з мобільною мережею та інтернетом.

Оновлення 18:19. Після припинення постачання електрики на територію анексованого Криму в містах півострова виникли перебої з водопостачанням, опаленням, на автозаправках і біля банкоматів - черги.

Як повідомляє місцеве видання "Новости Крыма", на АЗС, де є електроенергія, скупчилися величезні черги, половина мережевих супермаркетів закрита, в магазинах техніки жителі півострова скуповують бензинові генератори, ліхтарі і свічки.

У Сімферополі на АЗС у чергах стоять машини "швидкої допомоги", біля банкоматів, які ще працюють, шикуються величезні черги.

Фото: Шевкет Наматуллаєв

Також у Сімферополі не працюють торгові центри. "На заправках черги. Електрики на всіх не вистачає. А в Аксьонова "все під контролем" - написав у Facebook журналіст ATR Шевкет Наматуллаєв.

Фото: Шевкет Наматуллаєв

Оновлення 15:19. Головне управління Національної поліції в Херсонській області порушило кримінальне провадження у зв'язку з підривом електроопор ліній електропередачі у Крим.За скоєння такого кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років.

Крім того, порушено кримінальні провадження у зв'язку із сутичками учасників блокади Криму з правоохоронцями вдень у суботу.

Повідомляється, що два співробітники поліції отримали тілесні ушкодження. Медики діагностували в одного правоохоронця колото-різане поранення тулуба, інший отримав закриту черепно-мозкову травму та забій тулуба. Відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу. Такі дії караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Оновлення. 15:15. Разом з тим, в "Укренерго" називають форс-мажорним вимкнення світла Криму. Відновити ЛЕП частково обіцяють протягом доби, повністю - через два-три дні. Договір на постачання електроенергії з Росією діє до кінця року, і Україна зобов'язана виконувати його умови.

Оновлення 15:10. Орієнтовно до середи, за повідомленнями місцевих жителів, у Севастополі не працюватимуть садки через відсутність світла. Понеділок у всьому Криму оголосили вихідним.

Оновлення 14:57. В інтернеті з'явився графік включення світла в Севастополі на найближчий час.

09:00 – 12:00 Гагарінський

12:00 – 15:00 Ленінський

15:00 – 18:00 Балаклавський і Нахімовський

18:00 – 21:00 Гагарінський

21:00 – 00:00 Ленінський

на 23.11.2015

00:00 – 03:00 Балаклавський і Нахімовський

03:00 – 06:00 Гагарінський

06:00 – 09:00 Ленінський

09:00 – 12:00 Балаклавський і Нахімовський

12:00 – 15:00 Гагарінський

15:00 – 18:00 Ленінський

18:00 – 21:00 Балаклавський і Нахімовський район

21:00 – 00:00 Гагаринский

Оновлення 13:45. До 12:00 за Києвом, як повідомляється на сайті Міненерго РФ, в результаті задіяння ТЕЦ і мобільних газотурбінних електростанцій електрику отримує 27% населення Криму. Найближчим часом у Криму будуть введені графіки віялових відключень.

Оновлення 13:33. Тематичний блог про те, що відбувається, написав журналіст з Криму Павло Казарін. Він пояснює сумнівність такого інструменту як енергетична блокада.

Оновлення 12:38. Підрив ліній електропередачі ставить під сумнів постачання електроенергією 40% споживачів Херсонської та Миколаївської областей. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Оновлення 11:54. На місце падіння електроопор на кордоні з Кримом приїхали працівники ремонтної бригади. Роботи із заземлення, щоб убезпечити учасників блокади, обіцяли завершити протягом години.

Оновлення 11:06. Енергопостачання районів Херсонської області, що межують з Кримом, перевели на резервні схеми. Про це повідомляється на сайті Херсонської обладміністрації. У Миколаївській області, як повідомляють місцеві ЗМІ, відключень світла також не було.

---------------

Як повідомляється на сайті Міненерго Росії, 22 листопада о 00:19 дві працюючі лінії електропередачі ПЛ 330 кВ "Каховська - Островська" і "Каховська - Джанкой" вийшли з ладу. Нагадаємо, учасники блокади півострова підірвали електроопори на адмінкордоні з Кримом.

Міненерго Росії повідомляє, що без електропостачання залишилися всі побутові споживачі Криму і Севастополя (близько 1 896 000 осіб).

Соціально-значущі об'єкти підключили до дизель-генераторних установок.

До ранку в Криму задіяли резервні джерела енергопостачання, у великих містах з'явилося світло, повідомляє ТАСС з посиланням на "першого віце-прем'єра республіки Крим" Михайла Шеремета. За його словами, запасу палива вистачить на 30 діб.

Нагадаємо, через підрив електроопор Росія припинила відвантаження вугілля для України, який необхідний для роботи семи теплоелектростанцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram