ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві відразу після виборів відновилися роботи на двох скандальних будівництвах

Знову будують "Fresco Sofia" у буферній зоні Софії Київської та "Сонячну Рив'єру" на Лівобережній

Після другого туру виборів у Києві відновилися роботи на двох проблемних будівництвах.

Як повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій, на будмайданчику "Сонячної Рив'єри" на Микільській Слобідці працює будівельна техніка - крани і бетономішалки, ведуться зварювальні роботи.

Активіст Юлія Нікітіна розповіла LB.ua, що жителі намагалися завадити забудовнику.

"Місцеві жителі вчора перекрили вхід на будівельний майданчик. Вже тиждень квартирами ходять люди, які стверджують, що проводять "соцопитування", і умовляють місцевих жителів підписати звернення до мера, президента, прем'єр-міністра та голови ГПУ про необхідність відновити будівництво", - розповідає активіст.

Представник забудовника (державна корпорація "Укрбуд") також підтвердив LB.ua, що його компанія відновила будівництво комплексу “Сонячна Рив'єра”.

"Ми зі своєї ініціативи призупинили будівництво перед виборами. Вибори закінчилися, відповідно, будівництво триває. Всі дозвільні документи на це у нас є", - повідомили в компанії.

Як раніше повідомлялося, забудову на Микільсько-Слобідській заморозили ще влітку через численні протести місцевих жителів. Вони наполягають на тому, що будівництво незаконне, оскільки об'єкт знаходиться за 60 метрів від Дніпра, тоді як закон передбачає відстань мінімум у 100 метрів. До того ж, Київський апеляційний суд заборонив там будівництво, оскільки у забудовника були проблеми з документами на оренду землі.

Після протестів і бійок за участю озброєних людей забудовника мер Віталій Кличко пообіцяв, що без дозволу місцевих жителів будівництва там не буде.

Противники будівництва "Сонячної Рив'єри", як і раніше, звинувачують Кличка в тому, що він свідомо закриває очі на сумнівну забудову глави корпорації "Укрбуд" Максима Микитася, який був депутатом Київради минулого скликання від партії мера.

Одночасно з "Сонячною Рив'єрою" було відновлено і знамените будівництво на вулиці Гончара 17-23, де забудовник, незважаючи на заборону будувати в буферній зоні Софії Київської та Києво-Печерської лаври, має намір звести житловий комплекс "Fresco Sofia".

Як повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій, на об'єкті присутні будівельники і працюють будівельні крани.

"Київрада ухвалила рішення про мораторій на будівельні роботи та видачу землевідведень у цій зоні 22 січня 2015 року, однак, схоже, після виборів мораторій перестав когось хвилювати", - вважає активіст Юлія Нікітіна.

Саме цей об'єкт викликав зауваження ЮНЕСКО стосовно України. Організація попередила, що може навіть виключити Софію Київську та Києво-Печерську лавру зі списку міжнародної спадщини, якщо хаотична забудова охоронних зон триватиме далі.

Нагадаємо, компанія "Укрбуд" є забудовником ще одного "проблемного" об'єкта в Києві - біля ядерного реактора Інституту ядерних досліджень збираються будувати хмарочос із паркінгом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram