ГоловнаСвіт

Міністра оборони Польщі розкритикували за поширення чуток про єврейську змову

ЗМІ вважають нового голову Міноборони Польщі вкрай неоднозначною фігурою.

Міністра оборони Польщі розкритикували за поширення чуток про єврейську змову
Антони Мацеревич
Фото: Wikipedia

Новопризначеного міністра оборони Польщі Антоні Мацеревича (Antoni Macierewicz) розкритикували за поширення чуток про єврейську змову.

Про це пише The Guardian.

Приводом послужило інтерв'ю, яке чиновник дав Radio Maria ще 2002 року. Тоді Мацеревич заявив, що читав "Протоколи сіонських мудреців", у яких описано план встановлення світового панування євреїв. На думку Мацеревича, "практика показала, що групи, які сповідують такі погляди, дійсно існують у єврейських колах".

Антоні Мацеревича напередодні, 10 листопада 2015 року, призначили міністром оборони країни, раніше він займав посади голови МВС і директора служби військової контррозвідки. Політик відомий своїми антиросійськими і антикомуністичними поглядами. Так, Мацаревича вважають ініціатором кампанії чистки польської військової розвідки, "зараженої" комунізмом і русофілами.

За твердженням Мацеревича, багато польських політиків були свого часу агентами КДБ, включаючи Леха Валенсу, який, за словами міністра, мав псевдонім "агент Болек". Міністр також неодноразово заявляв, що катастрофа літака Леха Качинського під Смоленськом у 2010 році стала результатом операції російських спецслужб, які підірвали бомбу на борту лайнера.

"Уряд, очолюваний (на той момент прем'єр-міністром) Володимиром Путіним, несе повну відповідальність за цю трагедію", - заявив він, виступаючи в Європарламенті в березні цього року.

Як зазначає The Guardian, призначення такої неоднозначної фігури на таку високу посаду може серйозно ускладнити відносини Варшави не тільки з Москвою, а й з НАТО і ЄС.

"Протоколи сіонських мудреців" - збірка текстів, імовірно, складена наприкінці XIX - на початку XX століття, в якій описано план євреїв захопити владу над світом. Вважають, що вперше збірку опублікували в Росії, після чого переклали на кілька інших мов і поширили по всьому світу. Історики вважають "Протоколи" містифікацією, посилаючись на те, що він містить витримки або ідеї з інших книг, при цьому прихильники "теорії змови" вважають, що тексти справжні.

Нагадаємо, 9 листопада в Польщі представили новий уряд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram