ГоловнаПолітика

Київська область виявилася лідером за числом "радянських" назв вулиць

Названо найпопулярніші та найрідкісніші вулиці, які підлягають перейменуванню.

Київська область виявилася лідером за числом "радянських" назв вулиць
Фото: i24.com.ua

Закон про декомунізацію до початку вересня поширювався щонайменше на 10 тисяч вулиць, провулків, бульварів, проспектів і площ України, підрахували в "Яндексі".

Несподівано лідером за кількістю "комуністичних" назв виявилася Київська область, де залишається понад 2000 таких вулиць. У Донецькій області - близько 1400, у Дніпропетровській - більш ніж 1000. Водночас на заході України вулиць із "радянськими" назвами залишилося дуже мало. В Івано-Франківській області їх менш ніж 20, а в Тернопільській і Львівській - близько десятка.

Серед "радянських" топонімів найбільше назв на честь Леніна. На другому місці за поширенням - вулиці, назви яких асоціюються з 1917 роком (Жовтнева, 40 років Жовтня, Жовтневої революції та інші). На третьому місці - вулиці і провулки Радянські. Далі йдуть вулиці, назви яких пов'язані з комсомолом, наприклад Комсомольська, Ленінського Комсомолу або 50 років Комсомолу, а також топоніми на честь Фрунзе.

Фото: yandex.ua

У деяких областях країни є і свої "улюбленці". Наприклад, у Сумській до найпопулярніших назв потрапила вулиця Крупської, в Херсонській і Черкаській - Карла Маркса, у Вінницькій - Островського, а в Чернігівській - Тельмана.

Також в Україні досі є близько 60 вулиць Партз'їзду - від 11-го до 27-го. Лідирує 20-й, на честь якого все ще названо 16 вулиць країни.

Крім поширених, зустрічаються і зовсім рідкісні назви, такі як 20 років Міліції, 1-ї П'ятирічки, 2-ї П'ятирічки, Червоного Міліціонера, Першої Маївки, Великого Леніна, 40 років Компартії України, Комбедівська, Повстання Броненосця «Потьомкін», Ленських Подій, Хотинських Комсомольців, Арсенальців.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада прийняла закон про заборону комуністичної символіки, згідно з яким місцева влада зобов'язана перейменувати області, райони, міста, села, вулиці й інші об'єкти топоніміки, які мають радянські назви. Перейменування місцева влада повинна провести протягом шести місяців з дня набуття законом чинності (до 21 листопада).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram