ГоловнаЕкономікаДержава

Рада відправила на повторне читання законопроект про ренту на газ

Законопроект розглянуть у четвер, 12 листопада

Рада відправила на повторне читання законопроект про ренту на газ
Фото: facebook.com/Ukrgasvydobuvannya

Верховна Рада не змогла ухвалити законопроект №2835 про зниження ренти на газ у другому читанні.

Під час розгляду в залі з'явилися дві нові поправки до другого читання, через які розгорілися палкі суперечки.

Зокрема, Кабмін пропонував, щоб цей опалювальний сезон для "Укргазвидобування" ставка ренти залишилася на рівні 70%, на наступний сезон було знижено до 55% (з 1 липня 2016 року), через один - до 29% (з 1 квітня 2017 року). Цю поправку підтримали лише 182 депутати.

Друга поправка, за яку голосували депутати, передбачала, що ціна на український газ для населення повинна бути знижена негайно і пропорційно зниженню ренти на газ. Її підтримали 208 нардепів.

Тоді спікер Володимир Гройсман послідовно виніс пропозицію прийняти законопроект без цих правок у другому читанні, а коли не набрав достатньо голосів - запропонував направити проект на повторне перше читання. Ця пропозиція також не отримала підтримки.

Гройсман оголосив 15-хвилинну перерву, після якої депутати прийняли рішення направити законопроект на повторне друге читання 12 листопада. За це рішення проголосували 310 нардепів.

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада проголосувала редакцію законопроекту, яка передбачає зниження ренти при видобутку газу зі свердловин глибиною до 5 км з нинішніх 55% до 29%, а для свердловин глибиною понад 5 км - з 28% до 14%.

Ставка рентної плати при видобутку газу за договорами спільної діяльності, в яких є державна компанія, у тій редакції зберігалася на рівні 70%.

У кінці минулого року Рада різко підвищила ренту, що викликало невдоволення газовидобувників. Бізнес та експерти почали говорити, що такий крок знищить вітчизняний видобуток.

2014 року обсяг видобутку газу в Україні становив близько 20,5 млрд куб. м газу, що на 500 млн кубометрів менше, ніж у 2013 році. Найбільша видобувна компанія України - "Укргазвидобування" за рік видобула 15,1 млрд куб. м газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram